První žena ve funkci britského premiéra: „Železná lady“ Margaret Thatcher by dnes oslavila 93. narozeniny

V době své kariéry nebyla velmi populární.
Zdroj: wikipedia
Portrét Margaret Thatcher.S bývalým americkým prezidentem Jimmym Carterem.Na návštěvě Nového Zélandu.Klasická britská móda - extravagantní klobouček.+ 2 fotky+ 3 fotky

„Diplomacie beze zbraní je jako hudba bez hudebních nástrojů.“ Taková byla oblíbená diplomatická poučka političky, předsedkyně britské vlády a vůdkyně Konzervativní strany, která Spojenému království velela s rozhodností a nekompromisností v letech 1979-1990.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 12. 10. 2018 08:27

Narodila se v městě Grantham v anglickém hrabství Lincolnshire. Její otec byl hokynář a aktivně se zajímal o politiku, byl dokonce příslušníkem Liberální strany. Margaret začala svá studia na Oxfordské univerzitě, kde se věnovala chemii, a později zde vystudovala také práva.

Již od počátku 50. let byla aktivní v komunální politice v Dartfordu a v roce 1959 byla dokonce poprvé zvolena do Dolní sněmovny. Promlouvala za konzervativce o oblasti bydlení a venkova, stala se stínovou ministryní financí, průmyslu a nakonec také školství. Podpořila, jako jedna z mála konzervativních poslanců, dekriminalizaci homosexuality.

V roce 1975 se stala vůdkyní Konzervativní strany a za jeden ze svých projevů namířených proti Sovětskému svazu si vysloužila v sovětských novinách Rudá hvězda přezdívku Železná lady. O čtyři roky později se stala britskou předsedkyní vlády. Patřila k nejméně populárním ministerským předsedům Velké Británie, především kvůli škrtům ve veřejných výdajích a ostrým chováním vůči odborům.

V roce 2011 o ní byl natočený film a úlohu Železné lady převzala na filmovém plátně Meryl Streep. Margaret Thatcher měla v posledních letech života silné zdravotní potíže. Zemřela 8. dubna 2013 v Londýně po mozkové mrtvici.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články