Psí senioři: Kdy je čas si uvědomit, že náš čtyřnohý přítel stárne, a jak upravit péči o něj?

Ne nadarmo se říká, že pes je nejlepším přítelem člověka.
Zdroj: Pixabay
Starší pejskové potřebují speciální péči.Psí senioři mají citlivé zažívání.Ne nadarmo se říká, že pes je nejlepším přítelem člověka.Pes často bývá pravoplatným členem rodiny.+ 1 fotka+ 2 fotky

Když váš pejsek dosáhne věku osmi let, malá plemena dokonce sedmi let, je nutné si uvědomit, že začíná stárnout. Brzy se nejspíš dočkáte období, kdy už nebude fit a ve formě. Návštěvy veterináře a chirurgické zákroky se stanou stále častějšími.

Petra Járková
Petra Járková 25. 09. 2018 09:37

Někdy je dokonce nezbytné nechat pejska uspat, aby se dál netrápil. Do té chvíle ale všichni chceme svým mazlíčkům stáří co nejvíce zpříjemnit, proto bychom se měli řídit následujícími radami, jak o psího seniora správně pečovat.

Krmení

Většina starších psů je méně aktivní. K tomu se mohou přidružit i pohybové potíže. S omezením aktivity se snižuje energetická spotřeba, takže pes potřebuje přijímat méně kalorií. Pokud mu dáváme moc jídla, hrozí tloustnutí.

Hodně starých psů má potíže se smysly, takže na jídlo pořádně nevidí ani ho necítí. Jeho chuť povzbudíme přípravou krmení s výraznější vůní. Množství a složení potravy by měl určit veterinář. Příznakem stárnutí je i zhoršená průchodnost střev, na což bychom měli při přípravě potravy také myslet.

Tělesné funkce

Pokud váš pejsek neudrží moč a stolici, důvodů může být několik. Může to být způsobeno infekcí nebo zánětem močového měchýře nebo střev, což se dá léčit. Jde-li však o zhoršenou funkci nervového systému nebo o další nezvratnou změnu, je to znamení, že bychom měli začít uvažovat o bezbolestném ukončení jeho života.

Polehávání

Po operacích nebo když má ve stáří pejsek potíže s pohybem, má tendenci polehávat. V tom případě mu připravíme pelech co nejpohodlnější - nasteleme mu do něj deky a polštáře, aby nedošlo k proleženinám.

Lékařské prohlídky

Starší pes by měl absolvovat nejméně dvě veterinární prohlídky za rok včetně stanovení jeho zdravotního stavu a porady o výživě. Zvěrolékař provede celkový rozbor krve, sérologické vyšetření, vyšetření moči, srážlivosti krve, elektrokardiogram, měření nitroočního tlaku a preventivní stomatologické vyšetření. 

Eutanazie

Důvodem k legálnímu usmrcení zvířete je slabost, nevyléčitelná nemoc, těžké poranění, genetická nebo vrozená vada, celkové vyčerpání nebo stáří zvířete, jsou-li pro další přežívání spojeny s trvalým utrpením. Celý proces probíhá tak, že veterinář vstříkne zvířeti do žíly koncentrovaný roztok zpravidla omamného prostředku. Zvíře pokojně dodýchá ve spánku. Eutanazie může být provedena jen po objektivním zhodnocení klinického stavu a stanovení prognózy, nikoliv jen na základě žádosti chovatele.

Štěně

Příchod nového štěněte do rodiny vám jednak pomůže vyrovnat se s odchodem starého psa, ale pomůže i starému psovi, který může příchodem štěněte načerpat novou energii.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články