Rekonstrukce Národního muzea: Jak chlouba Prahy získala dnešní vzhled

Takhle si můžete jednu z nejkrásnějších památek prohlédnout v novém kabátě.
Zdroj: Národní muzeum
Bednění vstupní haly.Proběhlo také čištění sloupů a hlavních fasád.Takhle vypadala dvorana před rekonstrukcí.Fasádu bylo nutné opravit.+ 7 fotek+ 8 fotek

Historická budova Národního muzea byla po generální rekonstrukci, která trvala 42 měsíců, opět otevřena pro veřejnost. Od neděle 28. října mají návštěvníci možnost nahlédnout do zrekonstruovaného interiéru muzea.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 07. 11. 2018 17:07

Generální rekonstrukce 

Ačkoliv se provolání o založení Národního muzea uskutečnilo již roku 1818, teprve na konci století se podařilo vybudovat skutečně důstojné a reprezentativní sídlo na horním konci Václavského náměstí. Podle projektů Josefa Schulze byl tedy až v letech 1885–1891 za částku přibližně dvou milionů zlatých vybudován na náklady českého sněmu jedinečný palác, který se stal dominantou Václavského náměstí a jednou z největších a nejvýznamnějších staveb v Praze. Expozice muzea se pak budovaly mnoho dalších let. Od svého postavení nebyla budova více než 120 let významněji opravována, naopak stále více chátrala a poškodily ji též dva vojenské útoky v letech 1945 a 1968. V roce 2011 musela být z bezpečnostních důvodů pro návštěvníky uzavřena. Po zásazích do hotového projektu a průtazích s výběrovým řízením mohla být rekonstrukce konečně v dubnu 2015 zahájena.

Co bylo zrekonstruováno?

Vzhledem k havarijnímu stavu budovy se musela provést generální rekonstrukce celého objektu. Restaurováno bylo 495 velkorozměrných oken, 233 dveří, rozvedeno 1300 km nových kabelů, vybudováno 6 nových výtahů pro přepravu osob a 6 nákladních výtahů. Budova byla vybavena moderními technologickými systémy, zastřešeny byly obě muzejní dvorany a historická budova byla propojena podzemní spojovací chodbou s vedlejší novou budovou Národního muzea. Výstavní prostor se díky rekonstrukci rozšířil o zhruba 30 % plochy.

Návrat k historii

Budova je národní kulturní památkou, a proto byl při její rekonstrukci kladen důraz na pečlivou památkovou podobu a restaurování do její podoby z roku 1891. To se týká nejen světlejšího odstínu fasády, ale také třeba navrácení původního malovaného zasklení stropu nad hlavním schodištěm, které bylo zničeno a po mnoho let nahrazeno obyčejnými skleněnými a plexisklovými tabulemi, detailů panteonu nebo navrácení vlajkových stožárů k fontáně muzea. Restaurátorské práce probíhaly pod pečlivým dohledem odborníků z Národního památkového ústavu. Díky investici hlavního města Prahy se zásadním způsobem změnilo a zrekonstruovalo i okolí historické budovy, které bude Národní muzeum též používat pro pořádání kulturních akcí a exteriérových výstav.

Zkušební provoz

Stavba byla začátkem října 2018 zkolaudována pro zkušební provoz. Do února 2019 pak zbývají dokončit interiéry některých výstavních sálů, povrchy obou zastřešených dvoran a provést provozní zkoušky technologií. Zahájena bude také instalace stálých expozic, z nichž většina bude pro návštěvníky otevřena na podzim roku 2019. Během téhož roku budou zpřístupňovány další sály dočasnými výstavami, jako například výstavou Velcí čeští skladatelé. Náklady na rekonstrukci činí 1 795 334 935 Kč včetně DPH.

Slova ředitele

„Rekonstrukce historické budovy je jednou z největších a nejsložitějších rekonstrukcí v historii České republiky jak svou velikostí, tak rozsahem prací. Jsem velice rád, že se nám podařilo v rekordním čase 42 měsíců splnit slib a budovu uvést do zkušebního provozu u příležitosti oslav 100 let od vzniku Československa a 200 let od založení Národního muzea. Práce ještě ovšem nekončí, v příštím roce uvedeme budovu do řádného provozu a vedle výstav otevřeme i stálé expozice, včetně přírodovědeckých s proslulou velrybou – plejtvákem myšokem,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články