Retro hračky: Co si přály k Vánocům děti vyrůstající za komunismu?

Stačilo vzít klíček, natočit a slepička začala klovat
Zdroj: Facebook/Retro
Na téhle logické hře bylo snadné se zaseknout na hodinyKombajny, traktory a tatrovky patřily mezi povinnou výbavu každého klukaMončičáci byli k dostání v různých barváchTak takhle vypadal první kazeťák, který patřil mezi špičku své doby+ 8 fotek+ 9 fotek

Fenomén české hračky se začal psát na počátku 20. století a dnes je nadále intenzivně rozvíjen. Také za komunismu patřily hračky mezi něco, co jsme vždycky měli, i kdyby na chleba nebylo.

Redaktor
Redaktor 26. 11. 2018 11:00

Vánoce se blíží a pokud máte malé dítě, moc dobře víte, že pod stromečkem najde tolik hraček, že si je nestihne ani pořádně prohlédnout, natož si s nimi pohrát.

Do revoluce tomu nikdy tak nebylo. Děti vyrůstající za komunismu měly sice hraček málo, ale o to byly šťastnější, když se jejich vysněná hračka pod stromečkem objevila.

Následky komunistického režimu vidíme v Česku dodnes, přesto se na roky před revolucí nedá vzpomínat jen ve zlém. Třeba tehdejší Vánoce byly daleko víc o trávení času s nejbližšími oproti jejich dnešnímu, až přehnaně výhradně konzumnímu pojetí.

To však neznamená, že se pod stromečkem nedaly najít vážně parádní věci. Měli jsme toho méně, ale o to jsme byli spokojenější, když nám Ježíšek vytouženou věc vážně nadělil.

Kdo dostal třeba elektrickou autodráhu, lední hokej a velké nákladní auto, byl mezi kamarády za frajera. Dívky se zas mohly chlubit panenkami a domečky pro ně.

Dětmi jsme zkrátka byli jenom jednou, tak na to v naší galerii zavzpomínejte. Taky jste pod stromečkem našli některou z těchto hraček?

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články