Retro šminky: Čím si zkrášlovaly obličeje naše maminky?

Celá retro kolekce kosmetiky v celé své kráse
Zdroj: Retro výstava
V tomhle praly naše maminkyTakhle to vypadalo v každé domácnostiRetro kosmetikaLybar vytvořil na hlavě skvělou helmu+ 6 fotek+ 7 fotek

Volba malovátek nebyla kdysi vůbec tak složitá jako dnes. Nabídka byla totiž skromná, takže každý musel být spokojen s tím, co bylo na trhu k dostání. Před plesem se doma roztoukaly vánoční baňky a lesklé střípky se sypaly do silně nalakovaných vlasů, aby se třpytily. Takový lektvar na zesvětlení vlasů se zase míchal z peroxidu, čpavku a mouky, no a vlasy se tužily pivem nebo cukrovou vodou.

Redaktor
Redaktor 25. 01. 2019 10:49

Oční stíny

Kdo by si nepamatoval suché stíny s perletí Regina v kulaté průhledné krabičce za 5 Kčs. Ty se mazaly se na víčko prstem a prášily na hony daleko. Existovaly i mastné stíny v tyčince Regina, které se na víčku okamžitě srazily do mastných nánosů a nic nevydržely.

Tvářenky

Legendární dva odstíny červené od značky Regina, opět ve stejném kulatém obalu jako stíny, za 10 Kčs. Bohužel dva prodávané odstíny červené jen tak někomu neseděly, proto většina žen vypadala, jako by měla klaunské tváře. Ale když později přišla růžová perleťová tvářenka v bílé plastové krabičce se zrcátkem i aplikátorem, to byla radost.

Řasenky

Ďábelská nesmývatelná barva na řasy Brilcil ve skleničce, která strašně štípala, řasy se okamžitě slepily do několika málo snopků a při každém mrknutí hrozně píchaly, byla běžnou součástí kosmetické taštičky každé ženy. Smýt to bylo zhola nemožné, což nevadilo, protože se stejně všechny řasy postupně ulámaly. Připomenout si můžeme třeba PEN řasenky od Reginy se spirálou za 16,50 Kčs. Maskaru Regina v bílé krabičce se zrcátkem a s kartáčkem si pamatujeme proto, že nositelku tohoto kosmetického výdobytku jste poznaly na hony daleko podle černých fleků pod očima.

Laky na vlasy

Amica, Lybar, Taft. Všechny spolehlivě vyrobily slepenou helmu, se kterou by nehnul ani hurikán. Řím, Paříž, Londýn a helma stále držela!

Make upy

Dermacol ve skleněných lahvičkách za 25 Kčs, Dermacol v tubě, který vytvářel nepřehlédnutelnou masku a  zvýraznil a nafoukl každý pór do velikosti pětikoruny. Skvělý byl také krásně vonící, ale nedržící broskovový a maurský tónovací krém Rosanela.

Barvy na vlasy

Všechny trendy ženy nosily přelivy Palette za 10,50 Kčs a barvy Igora Royal. Šlo o tubu s krémem a peroxidové tablety, které se musely rozdrtit v trošce vody.

Dnes už většinu těchto výrobků v drogériích nenaleznete. Jen Alpa, Nivea a modrá Indulona jsou věčné a díkybohu ze ně.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články