Retro Vánoce: Jak se slavil Štědrý den za komunismu a kdy začínalo předvánoční šílenství?

Klasický pohled do komunistického obýváku
Zdroj: Facebook/Retro
Klasické komunistické vánoční zátišíDětský smích a radost byl však stejný tehdy i teďStromky bývaly živé, levnější a hezčíKlasikou na slavnostním stole byl kapr+ 6 fotek+ 7 fotek

Jak moc se od sebe liší současné Vánoce a Vánoce před revolucí? Říkáte si, že je to někdy až otravné, jak brzo na nás začínají obchodníci v souvislosti s Vánocemi tlačit? Možná vás překvapí, že dříve tomu nebylo jinak.

Redaktor
Redaktor 06. 12. 2019 08:00

Ještě před revolucí, ale i v průběhu devadesátých let, začínaly vánoční výzdoby začátkem listopadu, tedy podobně, jako je tomu dnes. Stejně tak se stály fronty v obchodech a možná byly tenkrát ještě delší, jelikož neexistovaly e-shopy, ve kterých dnes spousta lidí dárky nakupuje. O čím západnější zboží se jednalo, tím větší fronty se stály. Dnes už nic podobného neřešíme a prakticky všechno zboží z celého světa je u nás dostupné.

Dárky v minulosti

Nejčastější dárky v minulosti? Můžeme říct, že tatínek většinou obdržel nějaké papuče a maminka líbivý svetřík. U dětí to pak ještě před revolucí byla nejčastěji nějaká plechová hračka sovětské výroby. Co se týče stromečku, tak se často jednalo o živý smrček či jedličku. Nicméně ty, které se oficiálně prodávaly, nevypadaly zrovna vábně, a proto se mnoho lidí rozhodlo vyrazit do lesa na „černý trh“ a nějaký stromek tam ulovit. Dnes spousta domácností od živého stromku upouští a raději si koupí hotovou, nazdobenou a svítící verzi.

Dekorace

Co se dekorací týče, dříve se používaly spíše skleněné ozdoby, které vydržely klidně i dvacet let po sobě. Každý rok se tedy v domácnostech výzdoba opakovala. A stejně jako dnes, tak i v minulosti se na stromeček věšely kolekce. Výjimečně bylo před Vánoci dostupné také exotické ovoce. Největší sháňka byla pravidelně po mandarinkách, banánech a pomerančích. Odvážnější pak třeba vyzkoušeli i kiwi.

Sváteční tabule

Jak vypadala sváteční tabule? Nechyběla polévka a pak také kapr či řízek. Stejně jako dnes měla každá rodina jiný recept na bramborový salát. Takže i když se doba posunula, tradiční české Vánoce se až tak moc nezměnily. Je však pravda, že dnes máte díky sociálním sítím daleko větší přehled o tom, jak slaví Vánoce vaši přátelé a nutno dodat, že díky Facebooku vždy přesně víte, kde sněží.

Dostupnost všemožného zboží je obrovská a děti mohou mít prakticky všechno, na co si vzpomenou a co jejich rodičům rozpočet dovolí.

Níže v galerii se pak můžete podívat na to, jaké dárky byly nejoblíbenější a jak přípravy na vánoční čas probíhaly.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články