Režisér Jiří Menzel dnes slaví 81. narozeniny. Oscar za Ostře sledované vlaky byl podle něj dílem náhody

Hrma na malé železniční stanici zažívá první milostné problémy
Zdroj: archiv
V socialistickém Československu se nahota nenosila, Menzel ji původně měl nechat vystřihnoutLegendární se stala zejména scéna, kdy Josef Sommer coby výpravčí Hubička razítkuje zadeček Zdeničce SvatéPro Václava Neckáře to byla první filmová roleV průběhu filmu Hrma dospívá v hrdinu, který zlikviduje německý vlak s municí+ 2 fotky+ 3 fotky

Jestli Američany tenkrát okouzlil razítkovaný zadeček nebo ocenili kvalitu zpracování, můžeme dnes jen polemizovat. Jedno je ale jisté. Tragikomedie slavila úspěchy nejen u nás, ale i za mořem. Oscar za nejlepší cizojazyčný film je toho důkazem. Co si však o ocenění myslí sám Menzel, a jak vzpomíná na natáčení choulostivé scény?

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 23. 02. 2019 12:00

Film Ostře sledované vlaky natočil Jiří Menzel v roce 1966 podle stejnojmenné novely Bohumila Hrabala. O dva roky později mu za něj filmová akademie udělila Oscara. Děj se odehrává za druhé světové války, v době, kdy se lidské vlastnosti projevují stejně jako v době hlubokého míru, jenom jsou v konfrontaci s válečným děním lépe vidět. Vypráví příběh mladičkého eléva Miloše Hrmy, který na malé železniční stanici přes své milostné problémy dospívá na práh mužství.

Podle úspěšného režiséra je Oscar spíše výsledkem náhody a štěstí a s kvalitou filmu nemá co dělat: „Spíš jsem rád, že ten film je k promítání ještě dodneška a že je zařazen mezi filmy, které se učí na školách. Že to je takzvaná klasika. Ale s tím Oscarem – já vím, jaké filmy dostaly Oscara, a vím, jaké krásné filmy Oscara nedostaly,“ prohlásil Menzel.

Železničáře Hrmu skvěle ztvárnil mladičký Václav Neckář, pro kterého to byla první filmová role. Hrma na malé železniční stanici zažívá první milostné problémy a v průběhu filmu dospívá v hrdinu, který zlikviduje německý vlak s municí. Výborný výkon podal i třeba Josef Sommer nebo Vlastimil Brodský. Legendární se stala zejména scéna, kdy Josef Sommer coby výpravčí Hubička razítkuje zadeček Zdeničce Svaté, kterou hrála tehdejší partnerka Waldemara Matušky Jitka Zelenohorská.

Původně si Menzel na roli Zdeničky vyhlédl Ivu Janžurovou. Ta ale odmítla. „Bála se choulostivého razítkování. Ale bylo to nakonec dobře,“ popisuje ve své autobiografii Menzel. Zelenhorská totiž podle něj měla dívčí půvab, křehkost, nebylo v tom nic vulgárního. „A byla největší profík. Ležela na břiše, četla si a vůbec se nestyděla. Přitom kameramanu Šofrovi se klepaly ruce, já se červenal, všichni jsme byli nervózní,“ vzpomíná Menzel.

A chválí si i konečnou volbu obsazení role razítkujícího výpravčího Hubičky. Toho měl původně ztvárnit Rudolf Hrušínký, jenže byl smluvně vázaný u jiného filmu. Ve finále tedy obsadil Josefa Somra. „A ten Somr nakonec vypadal jako větší nemrava. I v tomhle to byla lepší volba,“ hodnotí Menzel.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články