Rodiče si nevybíráme: Otce stíhaného premiéra Babiše zachránila amnestie

Babiš s manželkou a dcerou si ještě v létě užívali pohodičku na Mykonosu.
Zdroj: Instagram.com
Malý Andrej ve společnosti bratra, otce a matky.Občanský průkaz pana Babiše staršího.V tomto činžáku v Bratislavě vyrůstal s rodiči Andrej Babiš.Babiš s manželkou a dcerou si ještě v létě užívali pohodičku na Mykonosu.+ 7 fotek+ 8 fotek

Samozřejmě že Andrej Babiš nemůže za své rodiče jako nikdo z nás, ale je určitě zajímavé se podívat, že ani jeho otec nebyl žádný svatoušek. Jakým obviněním čelil Štefan Babiš?

Petra Járková
Petra Járková 20. 11. 2018 13:49

Vzdělání

Otec Andreje Babiše, Štefan Babiš, se narodil roku 1922 v Hlohovci, dřívějším okresním městě mezi Trnavou a Nitrou na západním Slovensku. Po studiích na gymnáziu v roce 1945 začal v Bratislavě pracovat jako vývozní referent v zahraničním oddělení firmy Řempo.  Souběžně se zapsal na Vysokou školu ekonomickou v Bratislavě a v roce 1952 vstoupil do komunistické strany. V roce 1956 získal místo v pražském podniku zahraničního obchodu Strojexport.

Kariéra

Po politických prověrkách v roce 1969 byl Štefan Babiš vyslán jako obchodní přidělenec do stálé mise Československa u OSN v Ženevě. Po návratu ze Švýcarska v roce 1975 se stal ředitelem odštěpného závodu PZO Polytechna v Bratislavě.

Podezření z podvodů

V této funkci poprvé čelil podezření z hospodářské kriminality. Na podzim 1979 začala Státní bezpečnost prověřovat jeho roli v prodeji licence na výrobu kyseliny citronové do zahraničí. Pražská centrála Polytechny zařídila prodej licence francouzské firmě, bratislavská pobočka však ve stejné době sjednala kontrakt s rakouskou firmou. Podle hlášení spolupracovníků Státní bezpečnosti za méně výhodných podmínek. Podezření na trestnou činnost se ale neprokázalo. Štefanu Babišovi během působení v Polytechně vícekrát hrozilo krácení prémií, generální ředitel Polytechny Ladislav Balla ho ale vždycky nakonec podržel a spekulovalo se o tom, že Štefan Babiš na Ballu „něco ví“.

Krycí jméno Vedoucí

V roce 1984 na něj Státní bezpečnost založila svazek s krycím jménem Vedoucí, kvůli podezření z nehospodárnosti při uzavírání zahraničního kontraktu. Týkal se zakázky na výstavbu diplomatické čtvrti v Iráku. Spolupracovníci tajnou policii informovali, že Štefan Babiš nabízel prokuristovi západoněmecké firmy jednoprocentní provizi. Bezpečnostní složky případ podrobně zdokumentovaly a škodu vyčíslily na 465 tisíc západoněmeckých marek, v té době asi tři miliony Kčs.

Trestní stíhání

Porušení zákona potvrdila i kontrola federálního ministerstva zahraničního obchodu a Štefan Babiš měl být trestně stíhán. Zachránila ho však prezidentská amnestie z 8. května 1985, která se týkala dotyčného trestného činu. Vyšetřovatel nakonec v polovině roku 1987 věc odložil a svazek uložil do archivu.

Jeho syn, dnešní premiér České republiky Andrej Babiš měl tak v otci v tomto ohledu jistě zajímavý životní vzor. Teď jde o to, nakolik se jím inspiroval.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články