Schindlerův seznam znovu v kinech: Připomene Mezinárodní den památky obětí holocaustu

Děj se odehrává koncem roku 1939.
Zdroj: csfd
Schindlerův seznam je americký dramatický film o Oskaru Schindlerovi.Ten zachránil více než tisíc polských Židů díky jeho továrně během holokaustu.Film natočil režisér Steven Spielberg v roce 1993.Snímek je natočený podle knihy Schindlerova archa australského spisovatele Thomase Keneallyho,+ 7 fotek+ 8 fotek

Film doplněný předmluvou Stevena Spielberga se na stříbrná plátna vrací ve spojitosti s tímto výročím, které připadá na 27. ledna. Dvacet pět let starý snímek připomená kruté oběti na lidských životech.

Redaktor
Redaktor 23. 01. 2019 09:39

Jeden z nejzásadnějších filmů všech dob – i tak by se dal termínovat tento dramatický příběh o noční můře holokaustu. Schindlerův seznam byl natočen podle skutečné události. Vypráví příběh Oskara Schindlera, jenž pro záchranu 1 100 lidských životů obětoval veškeré své jmění.

Režisér filmu Steven Spielberg uvádí, že se znovu ocitáme v době, kdy je nutné se nad touto strašlivou historií zamyslet a také o ní znovu promlouvat.




Příběh se odehrává v polském Krakově, kde továrník Oskar Schindler dojde ke zjištění, že na válce by se dal vydělat pěkný balík. Ve své fabrice na smaltované nádobí užívá levné židovské pracovní síly, která mu začne vynášet značné zisky. Ovšem nacisté mají s jeho zaměstnanci jiné plány – odeslat je až do jednoho do koncentračního tábora v Osvětimi. V tuto chvíli Schindler procitá a uvědomuje si hrůznost situace. Zpytuje svědomí a své zaměstnance se snaží zachránit.


Schindlerův seznam se rozhodla znovu uvést většina multikin i mnoho menších kin ve městech po celé České republice. Tento Oscary ověnčený snímek doplněný hudbou Johna Williamse je i po 25 letech stále aktuální.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články