Sir Arthur Conan Doyle. Slavný stvořitel Sherlocka Holmese svou postavu nenáviděl

Sherlock Holmes se stal pro svého autora prokletím
Zdroj: fdb.cz
Sherlock Holmes se stal pro svého autora prokletímByl lékařemCelý svět ho ale zná díky jeho geniálnímu detektivoviSherlock Holmes je i dnes velice populární+ 1 fotka

Sherlock Holmes. Geniální detektiv, kterého zná celý svět a dodnes je postavou velice oblíbenou. Drží rekord v počtu filmů, ve kterých se objevil, a s přibývajícími léty o něj zájem nijak neupadá. Svému otci a stvořiteli siru Arthuru Conanovi Doylovi sice přinesl světovou slávu a uznání, ale také ho zaškatulkoval. Holmes totiž zastínil i ostatní autorovy literární počiny, které jsou kvůli slavnému detektivovi méně známé. Časem začal Doyle svého Holmese opravdu nesnášet.

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 23. 05. 2018 20:33

22. května 1859 bylo ve skotském Edinburghu docela živo. Manželům Doylovým se narodil syn, kterého pojmenovali Arthur. Zcela jistě nikdo ani za mák netušil, že se právě zrodil jeden z největších autorů světové literatury. Arthur nebyl jedináčkem, měl ještě dalších 9 sourozenců. V devíti letech začal chodit do internátní školy. Studium mu opravdu šlo, a když uvažoval, čemu by se v budoucnu chtěl věnovat, rozhodl se, že vystuduje medicínu. Nastoupil na Edinburskou univerzitu a začal studovat na lékaře. Během studií začal psát. Jeho první povídka vyšla roku 1879. Jmenovala se The Mystery of Sasassa Valley. Když dostudoval, pracoval jako lodní lékař na lodi plující do západní Afriky. Přestože pocházel ze silně věřící rodiny a sám chodil do jezuitské školy, víru v boha velice brzy ztratil. O to víc se zajímal o spiritismus.

Doktor spisovatel

Po návratu z Afriky se stihl oženit a otevřel si soukromou ordinaci. Lékařská praxe mu ovšem nijak velké peníze nenesla a jeho čekárna byla poloprázdná. Když neměl, koho by léčil, začal psát. V roce 1886 napsal povídku Studie v šarlatové, kde se poprvé objevuje Sherlock Holmes. Povídka byla několika nakladateli nejdříve odmítnuta, nakonec byla vydána v novinách a vyšla dokonce i knižně. Studie v šarlatové tak měla obrovský úspěch. Aby také ne. Doyle přišel do té doby s něčím naprosto novým. Holmes byl první soukromý detektiv na světě, který vlastně ani nebyl hrdinou v tom dobrém slova smyslu. Navíc byl protivný, nerudný, arogantní, byl závislý na morfiu a tak trochu blázen. Zároveň byl i géniem. Postavu doktora Watsona psal Doyle podle sebe. To Doyla nakoplo a začal o Holmesovi psát víc a víc povídek. Časem psal i romány. Měl také skvělý vztah k Čechám, což potvrdil v povídce Skandál v Čechách, ve které se objevila žena všech žen Irena Adler. Jediná žena, která kdy přelstila Sherlocka Holmese. Skandál v Čechách měl u čtenářů obrovský úspěch a Doyle získal mnoho fanoušků.

,,S Holmesem končím“

I když byly romány a povídky o Holmesovi velice úspěšné a opravdu čtivé (dnes bychom řekli, že to byly bestsellery), začínal mít Doyle Holmese dost. Především chtěl psát i jiné příběhy, které nosil v hlavě a Holmes ho od toho zdržoval. Nechal tedy Holmese zemřít. Mělo se tak stát v povídce Poslední případ, kde se jeho slavný detektiv utká se svým největším protivníkem, profesorem Moriartym. Oba se potom zřítí do vodopádu, kde zemřou. Když byla povídka vydána, setkala se s velkou nevolí. Lidé začali protestovat a požadovali Holmesův návrat. Protesty začaly být opravdu neúnosné a Doyla donutily zasednout ke stolu a k Holmesovi se vrátit. Napsal tedy povídku Prázdný dům, ve které se detektiv vrací. Je paradoxem, že jeho nejslavnější román, Pes baskervillský, vznikl v době, kdy už o Holmesovi nechtěl ani slyšet. Nakonec to s Holmesem vyřešil jinak. Poslal ho na venkov, kde se stárnoucí detektiv v penzi věnoval chovu včel.

Holmes nebyl jediný. Doyle jako autor byl velice plodný

Když se řekne Doyle, každý si vybaví Sherlocka Holmese. To je trochu škoda, protože i další jeho romány a díla jsou skvělé a rozhodně stojí za pozornost. Doyle se nevěnoval pouze detektivkám. Rád psal i sci-fi romány. Jeho Ztracený svět se dočkal i filmové adaptace. Skvěle mu šla i historie, takže se neváhal pustit do historického románu jménem Strýc Bernac.

Nevěnoval se pouze beletrii. Psal dokonce i poezii a divadelní hry. Přispíval do novin, kde se nebál psát o spiritismu. I když dával všanc své dobré jméno.

Zemřel v 71. letech 7. července roku 1930. Do své smrti stále aktivně psal a přispíval do novin. Jeho Sherlock Holmes nezemřel nikdy. Stal se inspirací mnoha postav (Monk, Colombo nebo Dr. House) a ukázal, že ne všichni hrdinové musí být ve všem stoprocentně kladní.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články