Skromný chemik Antonín Holý: Každý dvoustý člověk na planetě se léčí jeho léky

Antonín Holý zasvětil svůj život vědě.
Zdroj: Wikipedia
Bývalý tým spolupracovníků Antonína Holého.Antonín Holý zemřel v roce 2012Profesor Antonín Holý patřil mezi největší světové vědce.Muž s velkým smyslem pro humor.+ 1 fotka+ 2 fotky

Profesora světového formátu, který díky svému léku pomohl zachránit bezpočet životů po celém světě, zná jen málokdo. Antonín Holý přitom se svým týmem vyvinul lék potlačující virus HIV, hepatitidu typu B a další virová onemocnění.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 30. 12. 2018 17:57

Organický chemik Antonín Holý byl jedním z nejúspěšnějších českých vědců současnosti. Tento velikán ve světě medicíny je u nás vcelku neznámý, přitom si zaslouží patřit mezi ty největší a nejoslavovanější celebrity.

Holý má na svém kontě 60 patentů, 604 odborných publikací a za jeho práci Akademie věd ČR získala již dvacet miliard korun. Skromný chemik by se teoreticky podle majetku klidně mohl zařadit mezi 10 nejbohatších Čechů. Jen on ty peníze nevydělal pro sebe, ale pro nás všechny.

Počet citací jeho publikací přesahuje 10 000, což ho řadí k nejúspěšnějším světovým chemikům. Jeho práce byla mj. oceněna čestnými doktoráty Univerzity v Manchesteru, Univerzity Palackého v Olomouci či VŠCHT, Descartovou cenou Evropské unie za vědecký výzkum, členstvím v Učené společnosti ČR.

Antonín Holý zemřel v roce 2012 v den svého dalšího úspěchu, když americký Úřad pro kontrolu léčiv (FDA) schválil jeho přípravek jako vůbec první lék na snížení rizika samotné nákazy virem HIV.  I v době, kdy už byl vážně nemocný, ze svého malého domku na okraji Prahy do práce nejezdil taxíkem, nýbrž MHD.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články