Smutný příběh Jany Bouškové. Stala se vdovou v pouhých 28 letech. S čím vším se musela tato oblíbená herečka ve svém životě vypořádat?

Janu Bouškovou a Václava Vydru svedl dohromady osud
Zdroj: fdb.cz

Jana Boušková je milá, sympatická a věčně se usmívající česká herečka, která si ve svém životě užila své. Málem se herečkou nestala a do jejího života vstoupila nejedna tragédie. Dnes je se svým manželem Václavem Vydrou šťastná. Pokaždé jí v životě do smíchu ale nebylo.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 08. 05. 2018 11:08

Narodila se 8. května 1954 v Kladně. Od útlého dětství tíhla k divadlu. Toužila stát se herečkou, přitom trpěla těžkou dyslexií, což byl vzhledem ke čtení dlouhých textů a scénářů velký problém a hendikep. Když tedy v divadle probíhaly čtené zkoušky, uměla už Jana texty skoro zpaměti, aby nebylo poznat, jak moc se ve čtení zadrhává. Podle jejích slov jí nejvíce pomohla kineziologie, díky které se své dyslexie zbavila.

Léta na konzervatoři a setkání s Vydrou

Na konzervatoř nastoupila v roce 1975. Setkala se tam s Václavem Vydrou, synem slavné herecké legendy Dany Medřické. Vydra byl o rok a půl mladší a ve svých sedmnácti letech se do své spolužačky bláznivě zamiloval. Boušková jeho lásku ale neopětovala. Ve dvaceti letech začala hrát v Národním divadle, které je s ní spjato po celý její život.

Mladá vdova

V Národním divadle potkala svého prvního manžela, herce Petra Svojtku. Svojtka měl děti a byl už jednou ženatý. Měl velké psychické problémy, za které mohla zřejmě jeho první žena. Své démony zaháněl alkoholem a marihuanou. Přes to všechno si Janu vzal a ona ho milovala. Ze vztahu vzešel syn Jan. Manželství netrvalo věčně. V roce 1982 Svojtku, který byl zřejmě pod vlivem alkoholu, zabila tramvaj. Jeho tělo bylo v tak dezolátním stavu, že ho bylo skoro nemožné identifikovat. V pouhých 28 letech se stala Jana Boušková vdovou a její malý syn Honzík ztratil tátu.

Předčasná smrt sestry Evy a sebevražda švagra

Jana měla ještě sestru Evu, se kterou měla velmi blízký vztah. Její sestra se provdala za divadelního režiséra Ivana Weisse. Manželství nefungovalo, a když Eva podala žádost o rozvod, spáchal její manžel sebevraždu. Bouškové sestra Eva zemřela předčasně v 55 letech po dlouhé nemoci.

Setkání ve vlaku a osudový Štědrý den

S Vydrou se opět setkala při cestě vlakem v roce 1983. Oba byli smutní. Boušková se vzpamatovávala ze smrti manžela, Vydra zase oplakával smrt své milované maminky. Byl zrovna Štědrý den, a protože mrzlo, až praštilo, spěchala Jana honem domů se ohřát. Jen co došla domů, uslyšela zvonek. Když otevřela dveře, uviděla Vydru. „Stál ve dveřích, na hlavě měl klobouk, v podpaží držel přenosnou barevnou televizi, což byl tehdy hit, a v ruce krásné velké žluté porsche pro mého, tehdy čtyřletého syna Honzu,“ vzpomíná po letech Boušková. Dle jejích slov už u ní Vydra zůstal napořád.

Těhotenství ji málem zabilo

S Václavem Vydrou se časem pokoušeli o vlastní dítě, které si moc přáli. Po mnoha neúspěších se konečně zadařilo. Druhé těhotenství stálo málem Janu život. Na poslední chvíli ji zachránili v podolské nemocnici a o děti se pak znovu raději nepokoušeli.

Nechci umřít jako vdova

Po třiadvacetileté známosti se vzali. Mohl za to Janin těžký úraz, který zavinil velice ošklivý pád z koně. Když za ní byl Václav Vydra v nemocnici, postěžovala si, že nechce umřít jako vdova. Vydra se tenkrát prý jen usmál a pravil: ,,Tak jo, sedmnáctého mám premiéru, osmnáctého mám volno, tak to bychom se mohli vzít.“ Vzali se v červnu 2007. Obřad byl opravdu zajímavý. Svatební kytici natrhal Václav na louce a místo prstýnků si na své prsty omotali luční trávu.

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články