Spartakiáda aneb jak všichni cvičili pro radost komunistickému režimu

Někdo je miloval, jiný nenáviděl
Zdroj: Česká televize
Kreace byly někdy vskutku neskutečné.Tohle by si dnes na sebe asi už nikdo neoblékl.Stadiony praskaly ve švech, lidé tenhle druh zábavy milovali.Spartakiády se účastnily tisíce cvičenců.+ 8 fotek+ 9 fotek

Pro někoho znamenalo toto hromadné cvičení muka, jiní na něj s láskou vzpomínají. Každopádně patřily Spartakiády k velkolepým událostem komunistickému režimu, kde vše mělo probíhat pod heslem: Ve zdravém těle, zdravý duch!

Petra Járková
Petra Járková 22. 02. 2019 18:00

Spartakiáda byl v Československu název pro hromadná veřejná tělocvičná vystoupení. V dobách totality se spartakiády pořádaly od roku 1955 do roku 1985 pravidelně každých pět let mimo rok 1970. První spartakiáda se konala 23. června roku 1955.

Tradice se snažila navazovat na všesokolské slety, ovšem zatímco v roce 1948 se cvičilo pod filozofií Sokola, nyní šlo především o přehlídku socialistické tělovýchovy s heslem: „Připraven k práci a obraně vlasti“. Spartakiádu lze tudíž označit za ukradený a okopírovaný model všesokolských sle­tů.

Název tohoto velkolepého cvičení je odvozen od jména otroka Spartaka, jenž se stal vůdcem vzbouřených otroků ve starém Římě.

Poslední spartakiáda se uskutečnila v roce 1985. Sokolové se po éře spartakiád sešli ještě v roce 1994, slet ke 150. výročí vzniku Sokola proběhl v roce 2012. V roce 2018 se konal slet u příležitosti stého výročí vzniku Československa.

Nyní už pojďme zavzpomínat, pomůže nám k tomu následující fotogalerie.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články