Strašák jménem rakovina: Nejčastější mýty o HPV viru a jak je to doopravdy

Popsáno je přes sto různých typů HPV virů.
Zdroj: hpv-college.cz

Infekce HPV je v současnosti nejběžnější sexuálně přenosná infekce. Za život se s ní setká až 80 % z nás. Rozhodně to však není otázka promiskuity, jak si mnozí myslí. Nezodpovědné chování je pouze jedním z celé řady rizikových faktorů. Přinášíme vám odpověď na některé další často tradované mýty, které bohužel mezi lidmi kolují.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 17. 02. 2019 18:00

MÝTUS: HPV (human  papillomavirus = lidský papilomavirus) se týká pouze žen

PRAVDA: HPV se týká stejnou měrou žen i mužů. Muži se mohou infekcí nakazit, mohou ji přenášet a také u nich dochází k rozvoji HPV onemocnění. Nejen ženy, ale i muži se proti HPV infekci mohou očkovat. Od roku 2018 je hrazené očkování proti HPV dostupné nejen dívkám, ale i chlapcům mezi 13. a 14. rokem.

MÝTUS: HPV způsobuje pouze rakovinu děložního čípku

PRAVDA: Rakovina děložního čípku je nejčastější HPV karcinom u žen, ale není to zdaleka jediné onemocnění, které HPV infekce způsobuje. U žen kromě rakoviny děložního čípku může mít na svědomí i rakovinu zevních rodidel nebo vaginy, u mužů pak rakovinu penisu. U obou pohlaví pak může způsobit rakovinu v oblasti hlavy a krku, rakovinu análního otvoru, papilomatózu hrtanu nebo genitální bradavice.

MÝTUS: Nakazit se mohu v bazénu, sauně, na toaletě, použitím stejného ručníku či kartáčku

PRAVDA: Infekce HPV se přenáší intimním kontaktem, pro přenos je nutný kontakt kůže/sliznice s anogenitální oblastí nositele. Infekce HPV se nepřenáší krví. HPV se v krvi nevyskytuje, je pouze v postižených tkáních. V žádném případě tedy není třeba se obávat nákazy HPV při běžném civilním kontaktu. Navíc HPV na vzduchu vydrží jen velmi krátce, není proto třeba se bát nákazy na toaletách apod.

MÝTUS: Zjistili mi HPV pozitivitu/HPV onemocnění, partner mi tedy musel být nevěrný

PRAVDA: U někoho HPV infekce vymizí, u někoho může roky přetrvávat bez příznaků a až po několika letech se projevit rozvojem HPV onemocnění. Nelze tedy s určitostí říct, kdy a od koho se jedinec nakazil. Nositelem HPV infekce je v nějakém momentu života 80 % z nás.

MÝTUS: Očkovat se mohou jen ti, co nezapočali sexuální život

PRAVDA: Vakcína proti HPV má největší efekt, když je aplikována před zahájením sexuálního života, tedy v době, kdy se jedinec ještě nesetkal s žádným z HPV virů. Účinnost vakcíny je však prokázána i u žen a mužů, kteří jsou již sexuálně aktivní. Ty chrání proti dalším typům HPV, se kterými se ještě nesetkali, dále proti opakované infekci a také snižuje riziko recidivy onemocnění.

Zdroj: hpv-college.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články