Ruce jako ze sametu: Jak na suchou popraskanou pokožku a záděry

Ruce jako ze sametu: Jak na suchou popraskanou pokožku a záděry
Zdroj: Unsplash

Suchá, popraskaná kůže na rukách není v zimě nic výjimečného. Podívejte se, jak ochránit svou pokožku a na co si dát pozor, aby netrpěla popraskáním, zarudnutím a záděrami.

Jana Jánská
Jana Jánská 28. 01. 2019 10:36

Žádný krém vás neochrání, pokud se ke své pokožce budete chovat macešsky. Pokud si ale následující tipy vezmete k srdci, můžete mít krásně hebké ruce i v těch největších mrazech.

Jak na suchou a popraskanou kůži na rukách

Ruce si myjte jen po nezbytně nutnou dobu – častý kontakt s vodou totiž paradoxně vysušuje. To může být problém mnoha žen i mužů, kteří myjí nádobí a starají se o domácnost. Pokud oslabená a podrážděná suchá pokožka navíc přijde do kontaktu s čisticími prostředky, hrozí i vznik nepříjemných ekzémů.

Olejová lázeň

Doporučujeme proto používat rukavice a ruce několikrát denně natírat krémem, klidně i pokud je ještě nemáte zcela suché. Ideální jsou v tomto ohledu krémy s medem, který pokožku zvláčňuje, zjemňuje a vyživuje. Doporučit můžeme také olejovou lázeň. Nahřejte sklenici olivového oleje na přibližně 40 °C a extrémně suché a popraskané ruce vložte do blahodárné směsi alespoň na pět minut. Poté osušte ručníkem a nechte volně dýchat. Skvěle funguje nejen na pokožku, ale i na nehty.

Pryč se záděrou!

A když už jsme u těch nehtíků, nesmíme zapomenout ani na malé, ale hodně nepříjemné nedokonalosti našeho těla – záděry. Mohou být pěkně bolestivé, a dokonce se můžou zanítit, takže se léčba natáhne klidně na celý týden. A kdo na ně trpí? Většinou lidé, kteří často máčejí ruce ve vodě, ale mohou to být i lidé z kanceláře. Jak je to možné? Papír totiž z rukou vysává tuk, čímž ruce vysouší a dělá tak ideální prostředí pro vznik záděrek.

Pro minimalizaci jejich vzniku můžeme doporučit manikúru a preventivně každý kousek suché kůže odstřihnout hned v zárodku. Několikrát denně také vezměte kvalitní krém, okolí nehtů nakrémujte a nechte pár minutek působit. Opět pomáhá i olejová lázeň.

A co když už se záděrka vytvoří? Ihned po odchlípnutí kůžičky šetrně přebytečnou kůži odstřihněte pomocí ostrých nůžek. Žádné velké rýpání nůžkami na papír – jeden střih a je to. Pokožku pak vyživte krémem a ochraňte náplastí, ať se rána nezvětšuje třeba zachytáváním. Jakékoliv bolístky na rukou zkuste namazat 100% přírodním bambuckým balzámem s propolisem.

Hlavní je hydratace

Extrémní výkyvy teplot, kdy přecházíme z tepla domova do zimy, zapříčiňují, že pokožka praská a silně se vysušuje. Ve vzduchu je totiž málo vlhkosti. Jak se tedy chránit? Důležitá je hydratace, proto mažte, co to jde. Na suchou, popraskanou kůži na rukách zkuste třeba krém s propolisem.

Péče o ruce v zimě

Nejhorší je zimní období logicky pro ty, kteří mají pokožku suchou. Teploty silně pod bodem mrazu ale dělají vrásky na čele i těm, kteří s pokožkou jinak problémy nemají. Prevencí suché pokožky na rukách je hydratace a také doplňování vitaminů – důležitý je hlavně vitamin C, který minimalizuje začervenání. Vitamin E, který najdete třeba v  krému s mateří kašičkou, zaručuje vláčnost a elasticitu pokožky.

Ušetřete za topení

Jedním z důvodů problémů s pokožkou je právě její nadměrné vysušování. Za to nemohou pouze nízké teploty venku, ale také přílišné vytápění domácností. Pokud například kvůli dětem chcete mít doma doopravdy větší teplo, zkuste topení ubrat alespoň v chodbě, což může před odchodem ven zlepšit aklimatizaci pokožky.

Pokožka totiž špatně snáší přechody z tepla do zimy. Proto můžeme dle vlastních zkušeností doporučit pohrát si s topením. Mít doma krásně vytopeno na 25 °C a sledovat přes okno děti hrající si ve sněhu, zní jako pohádka, ovšem vaší pokožce to rozhodně neprospěje. Když o pár stupňů teplotu snížíte, můžete dosáhnout výrazně lepších výsledků.

A stejné je to i s máčením v horké vodě – kouřící vana sice vypadá krásně, prospívá nám ale spíše studenější voda a kratší koupele. Na suchou, popraskanou kůži na rukách doporučujeme zkrátka a dobře střední, nepříliš vysokou teplotu a zejména hydrataci.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články