Tajemství koled: Od kdy jsou tyto lidové písně spjaty s Vánocemi?

Koledy jsou s Vánocemi spjaty od nepaměti.
Zdroj: QAP.cz
Koledy Jakuba Jana Ryby patří mezi nejznámější.Vánoční koledy zní o adventu po všech nákupních centrech.Děti Vánoce a koledy milují.Vánoční písně zní ve všech městech.+ 2 fotky+ 3 fotky

Vánoční koledy byly všechny původně s náboženskou tematikou a oslavovaly tak narození Ježíše Krista. Ty se sice zachovaly dodnes, avšak přibyly k nim i další bez náboženských prvků. Nejznámější vánoční koledy pocházejí od Jana Jakuba Ryby.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 02. 12. 2019 08:00

Samotné slovo koleda má původ v latinském "calendae". Ještě před příchodem křesťanství byl tento výraz spojený s oslavami zimního slunovratu. Šlo o zpěvy, které se zpívaly, aby přinesly blahobyt a šťastné dny.

Středověk

Vánoční koledy pak vznikly ve středověku, kdy děti za zpěvu koled obcházely chalupy sousedů a koledovaly si o výslužku. Tou jim nejčastěji bylo sušené ovoce, oříšky, med nebo jiné laskominy.

Autor první koledy

Historie křesťanských vánočních koled sahá do 13. století, podle legendy je autorem první koledy svatý František z Assisi. Jednou ze zajímavostí je, že v 15. století bylo v Polsku přeloženo hodně koled z češtiny, šlo o koledy Jednoty bratrské. Vánoční koledy se zpívaly původně pouze během doby vánoční, v posledním půlstoletí se však oproti původní tradici zpěvu adventních písní a rorát začaly zpívat již během adventu.

Vánoční tematika

V současné době se koledami myslí především písně s vánoční tematikou, ty už nemusí být vždy náboženského charakteru. Jejich podbízivou melodií si tak dokonale můžete navodit atmosféru vánočního klidu a pohody. Vánoční koledy milují také děti, které si je snadno zapamatují a rychle se je naučí zpívat, čímž dostane Štědrý den nový rozměr.

Nezaměnitelná atmosféra

Vánoční koledy dnes znějí po celou dobu adventu na mnoha místech po celém světě. Často je slyšíme i v obchodních centrech nebo na vánočních trzích, protože dotvářejí nezaměnitelnou atmosféru. Samozřejmě jsou i součástí bohoslužeb. Mezi ty nejznámější koledy patří Tichá noc, která vznikla až počátkem 19. století v Německu. Dále můžeme jmenovat třeba Narodil se Kristus Pán, Chtíc, aby spal, Půjdeme spolu do Betléma, Nesem vám noviny, Jak si krásné neviňátko a Štědrej večer nastal.

NA TAJEMSTVÍ KOLED SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články