Tajemství snímku o Janu Palachovi: Poznali jste tři záhady, které skrýval?

Viktor Zavadil se role zhostil se ctí.
Zdroj: Csfd
Ve filmu dojde i na pikantní scény.Palach o svém rozhodnutí nikomu neřekl.Svým zapálením bohužel Palach ničeho nedocílil.Pak přišel rok ’68.+ 8 fotek+ 9 fotek

Viděli jste opěvovaný snímek o Janu Palachovi? Bezpochyby se jedná o velmi silné téma, které nejednoho z nás donutilo vyndat kapesník. Dívali jste se však opravdu pečlivě? Odhalili jste několik tajemství, která skrýval?

Petra Járková
Petra Járková 15. 01. 2019 11:59

Film pozoruje posledních několik měsíců života Jana Palacha. Pozoruje jej na základě dostupných faktických pramenů a zároveň přemýšlí, co tomu mladému muži táhlo hlavou.

Jan Palach nikomu z blízkých o svém rozhodnutí dopředu neřekl. Ani nenaznačil, že by byl něčeho takového schopen. Ve filmu prochází vztahem se svou přítelkyní Helenkou, bouřlivým kolejním životem roku 1968, soužitím s mámou doma ve Všetatech, zažije studentské brigády v Kazachstánu a Francii, chodí do školy, pozoruje a mlčí.

Stejně jako se od podzimu '68 mění veřejný život, ráz ulic i výrazy lidí, stává se něco s Janem. Jak to, že si ničeho nevšimla jeho dívka, máma, spolužáci? Ještě to ráno si Jan vzal od mámy svačinu, na koleji vtipkoval se spolubydlícím a před odchodem do města se vysprchoval. Kamera po celý film sleduje Janovu tvář a snaží se zachytit okamžiky rozhodnutí.

Jaká tajemství však skrývá snímek Jan Palach?

Scéna z kostela se natáčela autenticky přímo v evangelickém kostele v Libiši, kam Palach chodil.

Film se natáčel v Praze, u Milovic či v Pardubicích na Pernštýnském náměstí, na kterém vznikla maketa pomníku svatého Václava a náměstí tak představovalo Václavské náměstí.

Záběry z Kazachstánu se podařilo natočit podstatně blíže, v někdejším sídle sovětských vojsk v Milovicích. Ani do Francie se tvůrci nemuseli obtěžovat, kraj lahodného vína nahradilo povodí Dunaje.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články