Teenagerská komedie Sněženky a machři. Natáčení byla jedna velká párty

Sněženky a machři se stali oblíbenou komedií. Mladé herce na horák ovšem natáčení absolutně nezajímalo
Zdroj: fdb.cz
Sněženky a machři se stali oblíbenou komedií. Mladé herce na horák ovšem natáčení absolutně nezajímaloTento veskrze apolitický film se přesto setkal se stranickou kritikou - jistým soudruhům se údajně nelíbilo, že na konci snímku má pravdu jedinec, a ne kolektiv.Při společenské hře je použita báseň od Alexeje Sergejeviče Puškina "Tatjanin dopis na rozloučenou Oněginovi".Na XXI. mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve španělském Gijónu v roce 1983 získal snímek jednu z hlavních cen.+ 1 fotka+ 2 fotky

Komedie o gymnazistech jedoucích na lyžařský výcvik oslovila mnoho diváků. Podle pozdějších slov Michala Suchánka bylo natáčení jedna velká párty. Aby také ne. Zkuste odvézt na hory plno puberťáku, se kterými mlátí hormony a budou se dít divy. Filmaři si s touto smečkou opravdu chvilku nevěděli rady. I tak vznikl velice dobrý film, který je rok co rok reprízován. Jaké další zajímavosti se dají o filmu zjistit?

Redaktor
Redaktor 28. 06. 2018 15:35

Tento veskrze apolitický film se přesto setkal se stranickou kritikou – jistým soudruhům se údajně nelíbilo, že na konci snímku má pravdu jedinec a ne kolektiv. 

Od roku 1997 funguje v Plzni lyžařská a snowboardová škola s názvem Sněženky a Machři.

Při společenské hře je použita báseň od Alexeje Sergejeviče Puškina Tatjanin dopis na rozloučenou Oněginovi.

Na XXI. mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve španělském Gijónu v roce 1983 získal snímek jednu z hlavních cen.

Jan Antonín Duchoslav přiznal, že mimo natáčení mastil karty se štábem a neustále ponocoval. Poker uměl hrát tak dobře, že během večera obral skoro všechny členy štábu o peníze.

Scénárista Karel John přiznal, že role fyzikáře Kardy byla inspirována jeho nejméně oblíbeným profesorem z gymnázia.

Režisér nechal herce často improvizovat. A tak také vznikla nejslavnější hláška z filmu: „Teda Viki, ty máš ale péro.“

Suchánek a Kopta byli vybráni jako studenti konzervatoře. Jan Antonín Duchoslav přišel sám na konkurz spolu s dívkami ze třídy, které si předtím tvůrci vybrali. Jeho nikdo nezval, přesto se tam vetřel. Nakonec roli dostal.

Věta, kterou si Radek (Václav Kopta) podtrhl ve své knize (Čeho se na nás dopustili druzí, s tím už se nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.) je citát francouzského spisovatele Françoise de La Rochefoucaulda.

Zdroj:ČSFD

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články