Tento duhový strom je prý nejkrásnější na světě

Blahovičník oloupaný se chlubí pestrobarevným kmenem.
Zdroj: Thewildpapaya.com
Latinsky eucalyptus deglupta, česky blahovičník oloupaný. Až přezdívka vám ale napoví, proč jsou z něj obyvatelé planety Země paf...Představujeme duhový blahovičník, jediný strom, který pod kůrou schovává duhu.Není to ale jediné unikum tohoto vzrostlého fešáka. Pochází z Filipín a je to jediný blahovičník, který má původ na severní polokouli.V původních deštných pralesech může dorůstat výšky až 76 metrů a daří se mu tam, kde hodně prší. Mimo tyto oblasti ale bývá o polovinu nižší. A méně zářivý.+ 3 fotky+ 4 fotky

Šušká se, že je to nejnádhernější strom na světě. A možná vám postačí jediný pohled, abyste lidem tohoto názoru dali za pravdu.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 09. 12. 2016 15:52

Latinsky eucalyptus deglupta, česky blahovičník oloupaný. Až přezdívka vám ale napoví, proč jsou z něj obyvatelé planety Země paf. Takzvaný duhový blahovičník byste poznali i ze vzdálenosti několika metrů: chlubí se pestrobarevným kmenem.

Není to ale jediné unikum tohoto vzrostlého fešáka. Pochází z Filipín a je to jediný blahovičník, který má původ na severní polokouli.

V původních deštných pralesech může dorůstat výšky až 76 metrů a daří se mu tam, kde hodně prší. Mimo tyto oblasti ale bývá o polovinu nižší. A méně zářivý.

Když poprvé odlupuje svou kůru, objeví se na jeho kmeni nejprve zářivě zelená. Postupně se ale vybarví do odstínů modré, oranžové, fialové a vínové. Ve své nejkrásnější fázi mohou kolemjdoucí obdivovat vertikální duhové obrazce po celé délce kmene.

Dnes se na něj můžete jet kromě Filipín podívat do Kalifornie, Texasu, na Floridu i Havaj. Neslouží však jen pro potěchu oka, ale i papírenskému průmyslu – jeho dřevo se využívá k výrobě papíru.

Jsme ale toho názoru, že na to je ho obrovská škoda. I když je celá příroda sama o sobě úžasná, některá její díla hraničí se zázrakem. Blahovičník oloupaný mezi ně bezesporu patří.

Zdroj: Business Insider

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články