Teorie velkého třesku se blíží do finále: Co jste o tomhle legendárním seriálu nevěděli

Herci spolu prožili 12 sezon natáčení seriálu.
Zdroj: PRIMA Cool

V závěrečné 12. sérii komediálního televizního fenoménu si čerstvě oddaní Sheldon a Amy musí poradit s nástrahami „novomanželství“. Penny nečekaně zaskočí Leonarda a vypadá to na krizi jako hrom. Howard urazí Sheldona. Raje čeká otcem domluvený sňatek. A Bernardette se učí pařit střílečku Fortnite: Battle Royale. Vychutnejte si finální epizody oblíbeného sitcomu, který teoreticky skončí opravdu velkým třeskem.

Petra Járková
Petra Járková 15. 02. 2019 16:00

Všichni milujeme Teorii velkého třesku, proto je velmi nemilou zprávou, že následující série bude tou poslední. Pojďte se projít historií legendárního sitcomu, třeba se dozvíte něco, co jste o Sheldonovi a jeho přátelích nevěděli.

Teorie velkého třesku měla premiéru 24. září 2007. Postupně vzniklo 12 sérií a celkem 280 epizod. Aktuální 12. série je poslední. Drží rekord za nejvíce epizod ze všech sitcomů (natáčených na více než jednu kameru) v dějinách televizního vysílání.

Produkční studio Warner Bros, které Teorii velkého třesku natáčí, mělo zájem, aby seriál pokračoval dále 13. sérií a 14. sérií. Většina z hereckého obsazení tomu byla nakloněna. Proti byl jedině Jim Parsons, který hraje Sheldona. Nepřesvědčila ho ani smlouva na 50 milionů dolarů (za obě série dohromady). Následně padlo rozhodnutí seriál ukončit.

Jim Parsons a Kaley Cuoco prohlásili, že Teorie velkého třesku by mohla skončit opravou výtahu, který je porouchaný už od začátku první série. Podle Parsonse by výtah mohl fungovat asi minutu, než se v něm všichni společně zaseknou.

Ve 12. sérii Teorie velkého třesku se objevuje řada herců známých z jiných úspěšných seriálů. Jsou to Christine Baranski (Dobrá manželka, Dobrý boj), astrofyzik Neil deGrasse Tyson, Kathy Batesová (American Horror Story, Misery nechce zemřít), vědec Bill Nye nebo Robert Wu (Flash Gordon). V seriálu se také objevil slavný astrofyzik Stephen Hawking, který hraje sám sebe.

V 10. sérii se dvěma hlavním hrdinům Howardovi a Bernardette narodilo dítě. Ale fanoušci seriálu byli zklamaní, že se miminko neobjevilo tváří na kameru. Možná se to ani nikdy nestane. Důvodem je Howardova „matka“. Carol Ann Susi, která ji hrála, bohužel zemřela v roce 2014. Role nebyla přeobsazena a Howardova matka zůstala v Teorii velkého třesku stále naživu – jen se nikdy neobjevila v záběru. Tvůrci seriálu se rozhodli složit herečce poctu tím, že drží miminko také mimo záběr. Má to i jednu praktickou výhodu: natáčení se skutečným dítětem by bylo mnohem složitější.

Seriál Teorie velkého třesku vymysleli producenti Chuck Lorre (Dva a půl chlapa, Roseanne) a Bill Prady (Gilmorova děvčata, Ženatý se závazky).

Díky úspěchu Teorie velkého třesku vznikl spin-off Malý Sheldon. Hlavním hrdinou tohoto seriálu je malý génius Sheldon Cooper.

Podle nepotvrzených zvěstí producent Chuck Lorre možná pracuje na novém spin-offu. Potenciální seriál by mohl volně navázat na Teorii velkého třesku.

Johnny Galecki, Jim Parsons a Kaley Cuoco si během natáčení prvních tří řad Teorie velkého třesku vydělali nanejvýš 60 tisíc dolarů za jednu epizodu. Ale díky fenomenálnímu úspěchu seriálu jejich platy postupně rostly. Galecki, Parsons, Cuoco i jejich kolegové Simon Helberg a Kunal Nayyar dnes dostávají 900 tisíc dolarů za epizodu. Všech pět přistoupilo na 10% snížení platu výměnou za to, že herečky Mayim Bialiková a Melissa Rauchová dostanou navýšení platu ze 100 tisíc na 450 tisíc dolarů. Obě si následně sjednaly další zvýšení, takže nyní vydělávají 500 tisíc dolarů za epizodu.

Hlavní hrdinové Sheldon a Leonard jsou pojmenovaní podle legendárního televizního producenta, režiséra a herce Sheldona Leonarda.

Seriál se natáčí živě před publikem.

Profesor David Saltzberg, který se specializuje na fyziku a astronomii a působí na Kalifornské univerzitě v Los Angeles, pracuje na seriálu jako odborný poradce. Kontroluje scénáře, vymýšlí dialogy, matematické vzorce, rovnice a diagramy.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články