Tom Hanks už bude navždy Forrestem Gumpem. Jaké další role ho proslavily a za které si málem vysloužil ocenění Zlaté maliny?

Navždy už si jeho jméno budeme spojovat s rolí Forresta Gumpa, ale zazářil i v mnoha jiných.
Zdroj: csfd.cz
Tom Hanks pro roli ve filmu Trosečník shodil 23 kilogramů.Tom Hanks je vzdáleně příbuzný se samotným prezidentem Spojených států Abrahamem Lincolnem.S druhou manželkou Ritou Wilsonovou.Tom Hanks a Meryl Streep ve filmu Akta Pentagon: Skrytá hrozba (2017)+ 1 fotka+ 2 fotky

Je jedním ze dvou herců, kteří obdrželi cenu Akademie dva roky po sobě. Patří mezi nejlépe placené herce v dějinách filmu a slaví dnes své 62. narozeniny. Který film ho vynesl mezi slavné a jaké další zajímavosti jste o herci z Kalifornie netušili?

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 09. 07. 2018 13:02

Thomas Jeffrey Hanks neboli Tom Hanks se začal věnovat divadlu už na střední škole. Po účinkování v Shakespearovských hrách si roku 1980 poprvé vyzkoušel hraní v hollywoodském hororu On ví, že jsi sama. Velkého úspěchu film nedosáhl, ale Tom se nevzdával a hrál dál.

Na Oscara byl poprvé nominován v roce 1988 za film Velký, ale výhru mu nakonec vyneslo až drama Philadelphia. Za něj dostal jak Oscara pro nejlepšího herce v hlavní roli, tak Zlatý Glóbus za nejlepší mužský herecký výkon v dramatu. Stejné ocenění získal o rok později za film Forrest Gump.

 

Než se stal hercem

Jako teenager si přivydělával prodejem popcornu a oříšků v oaklandském Coliseu. Jednou dokonce pracoval jako hotelový poslíček. Odnosil tak kufry mnoha celebritám, mezi nimiž byla například Cher nebo Sidney Poitier.

Už od dětství toužil stát se kosmonautem. To se mu na krátký okamžik podařilo ve filmu Apollo 13.

Oblíbené filmy a seriály

Kromě účinkování ve filmech se na ně i rád dívá. Mezi 5 jeho nejoblíbenějších patří Kmotr, Fargo, Sloní muž, Hříšné noci a 2001: Vesmírná odysea. Také patří k pravidelným divákům seriálu Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti. Dokonce vyslovil přání si v jedné epizodě zahrát.

 

Ocenění od mariňáků

Za dokonale ztvárněnou roli ve filmu Zachraňte vojína Ryana Tom Hanks Oscara nedostal, ale byla mu udělena Distinguished Public Service Award, což je nejvyšší civilní ocenění, které uděluje námořnictvo Spojených států amerických. Cenu dostal na Den veteránů v roce 1999.

 

Zlatá malina

Ani takový formát jako Tom Hanks se nevyhnul navržení na Zlatou malinu. Byl navržen za nejhorší herecký výkon za role ve filmech Polární expres, Lupiči paní domácí a Terminál, to vše v roce 2004. Ocenění nakonec unikl.

 

Slavný předek

Kdo by to byl řekl, že slavný herec je vzdáleně příbuzný se samotným prezidentem Spojených států Abrahamem Lincolnem? Jejich společným předkem je John Hanks (1680-1740), Lincolnův prapradědeček. Tom Hanks je tedy Lincolnovým bratrancem ze čtvrtého kolene.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články