Tomáš Holý. Dětská hvězda, které film k srdci nikdy nepřirostl

Dětská hvězda, na kterou čeští diváci jen tak nezapomenou
Zdroj: zdroj: facebook
Tomáš Holý byl sice hvězda, ale u filmu se rozhodl nezůstatTomáš se svou maminkou. S Marii poledňákovou byly velké kamarádkyZ filmu Pod jezevčí skálouSvé šibalství si uchoval i do dospělosti+ 3 fotky+ 4 fotky

Není nikdo, kdo by tuto dětskou star neznal. On sám ale nikdy žádné fanoušky a slávu nechtěl. Jaký byl život nejúspěšnější dětské filmové legendy?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 20. 03. 2018 17:12

Dnes by mu bylo padesát let, kdyby mu jeho mladý život nevzala tragická autonehoda. Stal se tedy klukem, který už nikdy nezestárne. V dětství byl velkou hvězdou, ale v dospělosti neměl o showbyznys zájem. Na filmovém festivalu v Monte Carlu o něm zahraniční tvůrci prohlásili, že je největší dětskou hvězdou od dob Shirley Temple.

Začátek u filmu

Když se v roce 1976 chystalo natáčení slavného filmu "Marečku, podejte mi pero!", hledal režisér Oldřich Lipský dětského herce pro miniroličku školáka, který vejde do třídy a podá učiteli chemie vzkaz od ředitele. Produkce filmu sice herce sehnala, ale ten náhle onemocněl, takže štáb musel hledat rychle znovu. Lipský tenkrát prý řekl: ,,Pokud někdo znáte malého kluka, který dokáže říct tři věty a neroztřese se před kamerou, přiveďte ho.“ A tak přivedli sedmiletého Tomáše. Jeho strýc totiž pracoval u filmu jako rekvizitář.

Lipský na Holého nezapomněl ani po "Marečku, podejte mi pero!" a obsadil ho do dalšího filmu, "Ať žijí duchové".

Proslavila ho Poledňáková

Těmito filmy se Tomáš stal známým hercem, ale režisérka Marie Poledňáková z něj udělala přímo hvězdu. Vybrala si ho totiž do svého připravovaného filmu "Jak vytrhnout velrybě stoličku". Film byl velice úspěšný a z Tomáše byl najednou miláček národa.

Další velké filmy na sebe nenechaly dlouho čekat. Přišel druhý díl, který nesl jméno "Jak dostat tatínka do polepšovny". Oba dva filmy byly veleúspěšné i v dalších 35 zemích světa.

Když dospěl, o film už nestál

Místo plánované herecké fakulty na DAMU odešel studovat práva a k filmu už se nevrátil. Jeho posledním filmem bylo "Připoutejme se, letíme nad Atlantidou" z roku 1982.

Kluk, který nikdy nevyroste

8. března 1990 na silnici mezi severočeskými obcemi Kytlice a Polevsko narazilo jeho auto do stromu. Podle bulvárních novin stál za nehodou alkohol. Tato informace byla později vyvrácena a označena za lživou. Vozovka byla tou dobou kluzká a Tomáš pravděpodobně nezvládl zatáčku. V autě nejel sám. Jeho kamarád, kterému i auto patřilo, utrpěl jen lehká a povrchová zranění. Pro Tomáše tato nehoda znamenala konec jeho života. V tomto místě mu byl v roce 2015 postaven pomník.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články