Trápí vás zácpa? Poradíme, jak na to

Zácpa se stala civilizační chorobou
zácpa se stala civizlační nemocíDá se překonatDůležité je pitíZahoďte stud+ 1 fotka+ 2 fotky

Zácpa. Na první pohled možná banální problém, který není radno podceňovat. Problém je to možná pro někoho trapný a stud mu tak nedovoluje navštívit lékaře, ale vždy si uvědomme, jaká rizika může zácpa přinést. Co tedy spolehlivě pomáhá?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 10. 03. 2018 19:21

Je chyba myslet si, že když denně nejdete na velkou, máte zácpu

Tak to vůbec není. Denní vyprazdňování není nutné. Pravidelná stolice je i ta, která vychází ven ob jeden den. Jestli je pravidelná a bezbolestná, nemusíte se bát. Vše je v pořádku.

Co ji způsobuje?

Špatné stravování, nebo třeba stres. Příliš mnoho suchého pečiva a sladkostí střevům moc dobře nedělá. Stejný je to i se životním stylem a špatným pitným režimem.

Co pomáhá

Především pitný režim a dostatek vlákniny, která změkčuje stolici. Zvyšte příjem ovoce a zeleniny a luštěniny. Nejlépe denně. Nejezte suché bílé pečivo. Jestli bez pečiva nemůžete být, nahraďte ho celozrným. Krátkodobě si můžete pomoci i projímadly. Dají se koupit v podobě kapek, nebo projímacích čajů. Nesmíte to s nimi ale přehánět, jinak hrozí poškození střev a návyk. Bez projímadla si už na velkou později nedojdete.

Dobré jsou také probiotika, které jsou obsaženy v mléčných výrobcích. Například v jogurtech a v podmáslí. Lžička melasy a otrub každé ráno pomůže také.

Velice pomáhá, když každé ráno po probuzení, vypijete sklenici čisté vody. Musíte být na lačno. Při delším užívání zabere stoprocentně.

  

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články