Tři manželky, tuberkulóza, zármutek: básník Paul Éluard zemřel 18. listopadu na infarkt

Francouzský básník neměl lehký život.
Zdroj: facebook
Mladý básník.zleva do prava - zadní řada: Paul Éluard, Jean Arp, Yves Tanguy, Rene Crevel, přední řada: Tristan Tzara, Andre Breton, Salvador Dali, Max Ernst, Man Ray.Deska s Éluardovým výrokem.Jedna z manželek mu utekla za Salvadorem Dalím.+ 2 fotky+ 3 fotky

Francouzský básník, jeden ze zakladatelů surrealistického hnutí, antimilitarista, bojovník za svobodu, ale i smolař, obdivovatel Stalina a komunista. Takový byl Paul Éluard.

Redaktor
Redaktor 15. 11. 2018 17:17

Eugène Emile Paul Grindel se narodil 14. prosince 1895 v Saint-Denis. Během první světové války působil na frontě jako zdravotník – tehdy se stál antimilitaristou, odpůrcem organizované války. V šestnácti letech onemocněl tuberkulózou, byl nucen ukončit studia a jet se léčit do Švýcarska, kde poznal svou první ženu Galu. Měli spolu jednu dceru.

Tehdy začal psát své první básně, stal se ústřední postavou pařížské dadaistické skupiny a později se zařadil do skupiny surrealistů. Jeho manželství časem pohltila krize a jeho problémy, promítané v jeho tvorbě, se znásobily návratem tuberkulózy a následně také odchodem jeho ženy, která jej opustila pro Salvadora Dalího. Podruhé se oženil v roce 1934 s modelkou jménem Nusch.

Za druhé světové války byl členem francouzského hnutí Résistance. Bojoval i svými básněmi. V roce 1942 se stal členem Francouzské komunistické strany, což jej odklonilo od surrealismu. Často vyzdvihoval Stalina a veřejným prohlášením dokonce odsouhlasil popravu Záviše Kalandry (to se stalo v roce 1950 v rámci vykonstruovaného procesu s Miladou Horákovou).

Jeho žena Nusch zemřela předčasně v roce 1946 a svůj zármutek promítl do díla Le temps déborde. Věnoval se svým vášním: míru, svobodě, sebeovládání. Svou třetí ženu, Dominique Laure, potkal na Sjezdu obránců míru v Mexiku v roce 1949 a vzal si ji o dva roky později.

18. listopadu 1952 ukončil život francouzského básníka Paula Éluarda infarkt myokardu. Jeho pohřeb byl organizovaný komunistickou stranou a konal se v Charenton-le-Pont. Je pohřben v Paříži na hřbitově Père Lachaise.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články