5 nemocí, které můžete dostat, když ztloustnete příliš

váha, dieta
Zdroj: Pixabay.com

Naprosto rozumíme tomu, že ne každému se chce hned po ránu cvičit. Skoro si troufneme říci, že nikomu. Alespoň lehce v kondici se ale udržovat musíte, jinak vám hrozí těchto 5 nemocí.

Jana Jánská
Jana Jánská 09. 06. 2018 17:32

1. Onemocnění srdce a mrtvice

Pokud máte nadváhu nebo trpíte obezitou, máte až 10x větší šanci, že vás postihne kardiovaskulární onemocnění. S touto velmi častou chorobou souvisí také zvýšená hladina cholesterolu, vysoký krevní tlak, angina pectoris, které mohou vyústit až v infarkt nebo mozkovou mrtvici.

2. Bolesti kloubů a těla

Kila navíc vašim kloubům a páteři rozhodně neprospívají. Naopak se rychleji opotřebovávají. Už jen obyčejná chůze může být obrovský problém. Vyjít do třetího patra je pro vás nemožné? Pomoci vám může chirurgická výměna kyčelního kloubu. Ta ovšem v případě nadváhy problém nevyřeší, ale jen ho odloží a bolest se zase později vrátí.

3. Cukrovka

Tuk v těle velmi často způsobuje, že se postupně stanete méně citliví na inzulin. Tělo krevní cukr nedokáže zpracovat, ten se nemůže dostat do buněk, hromadí se v krvi a vzniká hyperglykémie. Velmi nebezpečná je ale neléčená cukrovka. Může vám způsobit nemocné ledviny, slepotu, vysokou náchylnost k infekčním onemocněním i amputaci dolních končetin. A to je pouze část chorob, které nebezpečná cukrovka způsobuje.

4. Neplodnost

Může se zdát, že nadváha a plodnost spolu přímo nesouvisí. Vždyť už v pravěku byly plnější ženské tvary symbolem zdraví a plodnosti. To už ale dávno neplatí. Pokud třetinu váhy ženy tvoří tuková tkáň, která se podílí na tvorbě estrogenu, dojde k tomu, že tělo má najednou tohoto hormonu příliš. Kvůli nerovnováze mužských a ženských hormonů vzniká složité onemocnění – syndrom polycystických ovarií. Snížení váhy ale může plodnost vrátit zpět.

5. Psychické potíže

Tloušťka prostě není IN. A proto jsou lidé s nadváhou často terčem urážek a posměšků. Najít si partnera nebo jít v plavkách na koupaliště je pro některé nadlidský výkon. A tím začíná nekonečný začarovaný kruh - tito lidé jsou smutní, smutek často zajídají, a tak tloustnou stále více.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články