Únavový syndrom. Co to je a kde se bere?

S únavovým syndromem si neví rady samotní vědci
Únavový syndrom vyčerpává organismusKde se ale bere, vědci zatím netušíObčas ani nemůžete vylézt z postelePrůběh může mít různý+ 1 fotka

I když jste celý den nic nedělali, cítíte se tak moc unaveni, jako když makáte nonstop na stavbě? Nemůžete únavou nic dělat a stále jen spíte? Možná máme pro vás řešení. Můžete mít únavový syndrom.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 10. 03. 2018 18:10

Bolest v krku a hlavy, zvýšená teplota, rýma, kašel a končetiny jako kus ledu. Cítíte, že vám není úplně nejlíp, ale na neschopenku nechcete, nebo jít ani nemůžete a nachlazení jednoduše přechodíte. Příznaky opravdu odezní, ale zůstane nekonečná únava. Bolí svaly klouby a jste neuvěřitelně vyčerpaní. Jestliže únava nepovolí ani po řádném vyspání a odpočinutí si, máte dozajista únavový syndrom.

Diagnóza neexistuje

Co je vlastně únavový syndrom doktoři dodnes neví. Když se tedy dokopete k návštěvě doktora, s největší pravděpodobností si nebude vědět rady. Dodnes se totiž vědci přou, co vlastně tento syndrom a totální vyčerpání těla způsobuje.

Syndrom má různé průběhy a různé příznaky

Příznaky nejsou u únavového syndromu vždy stejné, takže není jednoduché jeho diagnózu přesně stanovit. Často syndrom nastupuje po přechozené nemoci, ale mnohdy se objeví z ničeho nic. Bez jakékoliv spouštěcí příčiny a bez varování. Prostě vás to složí.

Doktor mi diagnostikoval únavový syndrom. Co teď?

Nebudete tomu věřit, ale nic. Vzhledem k tomu, že se neví, co syndrom způsobuje, neví se, jak přesně ho léčit. Někomu uleví antidepresiva, analgetika, někdy i antihistamika. Někdy mají u postižených pozitivní vliv i alternativní metody, jako je například akupunktura, jóga nebo návštěva chiropraktika.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články