Unesli vás někdy ze spaní mimozemšťani? Pravděpodobně jste prožili spánkovou paralýzu. A jak je to s náměsíčností?

Spánková paralýza je nejčastějším vysvětlením o fenoménu o únosech UFO
Zdroj: zdroj: pixabay
Poklidný spánek se může v mžiku stát hnusnou noční můrouV říši snů je možné všechnoProč se nám zdají sny zatím ještě není až tak úplně jasnéNáměsíčné nejčastějí bývají děti+ 3 fotky+ 4 fotky

Extrémní nával strachu, pot, třes a podivné zvuky a tvary, dokonce i postavy. Spánková paralýza je velice nepříjemná noční můra a mnohdy vysvětluje samotné záhady únosů UFO. O co tedy vlastně jde?

Petr Kabrna
Petr Kabrna 23. 03. 2018 20:44

Most mezi dvěma světy

Spánková paralýza je stav, při kterém jste napůl vzhůru a napůl spíte. Je tedy mostem mezi stavem snění a spánku a stavem bdění. Za spánkovou paralýzu můžou dva faktory: neurotransmiter GABA a REM fáze spánku. GABA, zjednodušeně řečeno, při spánku přikazuje tělu, aby bylo v klidu a leželo. GABA je totiž během našeho snění velice nepostradatelný. Kdyby jej nebylo, mohlo by to s námi dopadnout docela špatně. Když by se nám totiž ve snu zdálo, že skáčeme z okna, v reálu bychom z něj opravdu vyskočili (toto se například děje u náměsíčnosti, kdy GABA nefunguje tak, jak má). GABA naše tělo paralyzuje a doslova nás drží pevně v posteli.

REM fázi spánku můžete na spícím člověku poznat tak, že pod víčky kmitá očima sem a tam. Dýchání je nepravidelné a mozková aktivita je velmi podobná stavu bdělosti. V REM fázi se nám zdá až 80 % všech živých snů. REM spánek je také nejhlubší forma spánku. Například náměsíčnost se v REM spánku projevuje asi nejčastěji. To je také důvod, proč je problém náměsíčného člověka probudit. U náměsíčných lidí totiž mozek tak úplně nespí (protože v REM spánku je ve stavu podobného bdění) a rozhodně nespí ani svaly (protože je v těle úbytek neurotransmiteru GABA). Náměsíčné jsou často děti, protože GABA u nich není ještě dobře vyvinut.

Spánková paralýza

Spánková paralýza postihla alespoň jednou za život 40 % populace. A zážitek je to opravdu nepříjemný. Probíhá tak, že se člověk rychle probudí z REM spánku, ale jeho tělo je stále paralyzované kvůli GABA. Pro člověka tedy nastává velká a šoková situace. Je vzhůru, ale nemůže sebou ani pohnout. Dokonce nemůže ani mluvit. Protože na člověka stále působí sny (tělo si myslí, že spí) může mít i halucinace. V historii se spánková paralýza objevuje často. Tenkrát si lidé mysleli, že je někdo zaklel, nebo že do nich třeba vstoupil démon. V dnešních dobách už na démony a kletby moc nevěříme. Trendem dnešní doby se staly únosy mimozemšťany. Naštěstí to tak vůbec být nemusí, protože většinou jde opravdu jen o velice nepříjemnou spánkovou paralýzu.   

A co vy? Máte se spánkovou paralýzou také své zkušenosti?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články