Vědci prý vynalezli způsob, jak plasty přeměnit na tekuté palivo. Nahradí snad ropu?

Stane se snad lidstvo více ekologické?
Zdroj: pixabay
Stane se snad lidstvo více ekologické?Vědci prý vynalezli způsob, jak plasty přeměnit na tekuté palivo. Nahradí snad ropu?Vědci prý vynalezli způsob, jak plasty přeměnit na tekuté palivo. Nahradí snad ropu?Vědci prý vynalezli způsob, jak plasty přeměnit na tekuté palivo. Nahradí snad ropu?+ 1 fotka

Nová metoda spotřebovává méně energie než její předchůdkyně. A aby toho nebylo málo, výsledný produkt je kvalitnější.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 12. 06. 2018 05:50

Jak se zbavit plastového odpadu? To je otázka, kterou se usilovně snaží zodpovědět desítky špičkových vědců z celého světa. A mají pro to pádný důvod. Odhaduje se totiž, že už kolem roku 2050 bude v oceánech víc plastu než ryb. Situace je tedy skutečně zoufalá.

Problém spočívá v tom, že recyklovat tento materiál není vůbec jednoduché. Polyethylen (nejvíce používaný plast na světě) se sice vyrábí z fosilních paliv, jenže je neuvěřitelně stabilní. Můžete ho samozřejmě zahřát natolik, aby došlo k uvolnění atomových vazeb, které mu propůjčují jeho strukturu – ve výsledku ale dostanete chaotickou směs plynu, ropy, vosku a popela, jež není nijak zvlášť užitečná.

Naděje však umírá poslední. Chemik Zhibin Guan z Kalifornské univerzity ve spolupráci s odborníky z Šanghajského institutu organické chemie navrhl techniku recyklace plastu, která vyžaduje mnohem méně tepla a tím i energie.

Inovativní proces využívá tytéž chemické katalyzátory, které běžně vytváří polymery – jen upravené tak, aby je místo toho rozkládaly. Zatímco při běžném postupu je zapotřebí zahřát plast na cirka 400 °C, této metodě stačí asi 175 °C.

Jak už to ale tak bývá, nová technika má i své nevýhody – je pomalá (celý proces zabere přibližně čtyři dny) a výše zmíněné katalyzátory nejsou právě levné. Guan a jeho tým nicméně pilně pracují na tom, aby byla ještě účinnější. Doufejme, že uspějí…

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články