Velký kormidelník Mao Ce-tung: Již 42 let je Čína bez jednoho ze svých nejkrutějších vládců

Mao Ce-tung: Revolucionář, vojevůdce a tvůrce maoismu.
Zdroj: pixabay, profimedia
Josef Stalin a Mao Ce-tung.V roce 1921 pomohl vybudovat Komunistickou stranu Číny.V Číně se stále těší veliké úctě.Na začátku 50. let byla zavedena politika veřejných poprav jednoho statkáře v každé čínské vesnici.+ 2 fotky+ 3 fotky

Jeho jméno často spatříte ve spojení s Adolfem Hitlerem a Josefem Stalinem. Navzdory desítkám milionů obětí, které má na svědomí, se v Číně stále těší veliké úctě – dodnes jej najdete na čínských bankovkách.

Redaktor
Redaktor 06. 09. 2018 08:37

Mao Ce-tung se narodil ve vesnici jménem Šao-šan v provincii Chu-nan v bohaté rolnické rodině. Věnoval se vyučování a novinařině a v Pekingu později pracoval v knihovně tamější univerzity. V hlavním městě se prvně potkal s myšlenkami marxismu a v roce 1921 pomohl vybudovat Komunistickou stranu Číny.

Během 30. let se postupně vypracoval z revolucionáře na vůdce a vybudoval si kult osobnosti i vlastní politickou filosofii – maoismus: jeho varianta marxismu. Systém sovětského stylu, který byl vytvořený po roce 1949, mu nevyhovoval, a proto se rozhodl v roce 1958 přistoupit k Velkému skoku vpřed, jenž měl zemi přiblížit komunistické Utopii. Ovšem to skončilo obrovským fiaskem, kdy kvůli hladomoru zemřelo 20-40 milionů lidí, a pro Maa to znamenalo obrovskou ránu a ponížení.


 

„Velký kormidelník“ nese zodpovědnost za smrt 40-70 milionů lidí: ti zemřeli hladem, během nucených prací, nebo byli popraveni. Na začátku 50. let byla dokonce zavedena politika veřejných poprav alespoň jednoho statkáře prakticky v každé čínské vesnici. To stálo život až 5 milionů obyvatel.

Během 70. let Mao Ce-tung svůj mocenský vliv pomalu ztrácel, politika jej příliš nezajímala, věnoval svůj čas mladým milenkám. Zemřel 9. září 1976 na infarkt myokardu. Jeho ostatky jsou uloženy v mauzoleu na centrálním náměstí Tchien-an-men v Pekingu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články