Velký průvodce materiály: Viskóza versus podobný, ale kvalitnější modal nebo pevnější lyocell

Slušivý šátek z viskózy.
Zdroj: Pinterest.com
Ada Bártlová napsala skvělou publikaci o módě.Vše, co chcete vědět o módě, se můžete dozvědět pomocí této knihy.Viskóza má podobné vlastnosti jako bavlna.Slušivý šátek z viskózy.+ 6 fotek+ 7 fotek

Viskóza a další jí podobné látky jako lyocell nebo modal se v obchodech vyskytují stále častěji. Jsou to polosyntetická vlákna z regenerované celulózy, která mají hodně společných vlastností s bavlnou.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 18. 12. 2018 14:18

Celulózová vlákna se vyrábějí už od začátku 20. století. Od té doby vzniklo mnoho nových druhů s lepšími vlastnostmi, např. vyšší pevností a odolností. Běžná viskóza není moc odolný materiál, ale vynahrazuje to příjemným omakem, prodyšností, chladivostí a v neposlední řadě i nízkou cenou.

Vlastnosti viskózy

Viskóza je uměle vytvořený materiál z rostlinné suroviny – celulózy. Je hořlavá a při spalování se chová podobně jako bavlna nebo papír. Po dohoření z ní zbude jemný šedý popílek. Viskózové vlákno je většinou samo o sobě málo elastické, proto se viskózové látky mačkají a vytahují. Přidáním elastanu se tento nedostatek trochu vyrovná.

Mokrá viskóza je mnohem slabší než suchá. Měla by se proto prát a ždímat šetrněji než bavlna, a také sušit se doporučuje tak, aby se oblečení zbytečně nevytahalo. Viskóza se při praní sráží, ale srážlivost velmi závisí na vazbě a dodatečných úpravách látky.

Viskóza je špatně odolná proti oděru, což se může projevit slábnutím materiálu a vytvářením žmolků na exponovaných místech. Viskóza snáší styk se slabými kyselinami i zásadami, ale koncentrované zásady ji mohou poškodit. Vadí jí i opakované praní v běžných pracích prostředcích, které ji – i vzhledem k nízké mechanické odolnosti za mokra – poškodí dřív než bavlnu. Je proto lepší prát ji v šetrném pracím prostředku. Na bělení jsou vhodné běžné peroxidové a chloritanové přípravky, ale používejte je co nejméně.

Viskóza snáší vyšší teploty, lze ji žehlit žehličkou nastavenou na vlnu nebo bavlnu. Viskóza dobře absorbuje vlhkost a relativně rychle schne. Vlhká je ale studená, nehřeje. I za sucha je viskóza chladivá a je to proto oblíbený materiál na letní oblečení. Viskóza dobře přijímá barvu a dá se barvit i doma, a to barvami určenými na rostlinné materiály.

Co je modal?

Modal je vlákno podobné viskóze, připravuje se však za jiných podmínek a z lepší suroviny, je tedy dražší než běžná viskóza. Zároveň je také pevnější, odolnější proti běžným pracím prostředkům a v neposlední řadě hebčí a příjemnější na nošení. Často se proto používá na výrobu spodního prádla, sportovních triček nebo domácího a spacího oblečení, ale šijí se z něj i šaty a topy.

Představujeme lyocell

Lyocell je také výrazně pevnější než viskóza (za sucha i za mokra), méně se vytahuje a má příjemný hedvábný omak. Za mokra má tendenci uvolňovat vlákénka; toho se někdy využívá k výrobě látek s jemně chmýřitým povrchem – „peach skin“, ale na druhou stranu se to bohužel projevuje žmolky. Lze ho barvit na krásné syté odstíny. Říká se mu také měďnaté hedvábí. Látky z něj jsou velmi lehké, jemné a výrazně chladivé. Používají se na podšívky i na svrchní oblečení.

Nenechte se oklamat

Bambusové látky jsou také většinou vyrobené z viskózy. Ačkoli z bambusu lze získat vlákna podobně jako ze lnu, je tento materiál na trhu ojedinělý. Trička, prádlo či příze z „bambusu“ jsou z viskózy, která se od jakékoli jiné viskózy liší jen vstupní surovinou. Výrobce by proto neměl tvrdit, že bambusová viskóza má nějaké zvláštní vlastnosti, dané právě přítomností bambusu, např. antibakteriální působení. Abyste všechny materiály bezpečně rozeznali, zalistujte v knize Vše, co jste chtěli vědět o módě. Ta vám svěžím a jednoduchým jazykem vše vysvětlí.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články