Vše, co byste měla vědět o svých prsních bradavkách, ale bála jste se zeptat

podprsenka, podpatky
Zdroj: pixabay
I o prsa je dobré se staratJe dobré pozorovat především bradavku.Vývoj a změny prsou se musí sledovat.Největším strašákem pro ženy je rakovina prsu.+ 1 fotka

I o vývoj svých prsou byste se měla aktivně zajímat. Můžete tak odhalit vážná i méně vážná onemocnění. Pro ženy je největším strašákem zákeřná rakovina prsu, která ročně o život připraví tisíce nemocných. Co je u bradavek normální a kdy zpozornět?

Jana Jánská
Jana Jánská 26. 05. 2018 21:08

Sledujte změny

Doporučuje se domácí vyšetření. Zaměřte se především na své bradavky. Na to, jakou mají barvu, jak moc jsou citlivé a jaký mají tvar.  Výstražnými znameními pak jsou následující věci:

krev

výtok

zápach

výrazná bolest

hrudky či změny kůže

Pokud na svých prsou objevíte jeden z těchto příznaků, okamžitě běžte navštívit gynekologa.

Co je v pořádku a co naopak ne

Každá žena má bradavky jiné. Zcela běžně jsou zde malé hrudky, které mění velikost podle teploty a vlhkosti. Dvorce často mění barvu v těhotenství, kdy se stávají tmavšími. Po porodu může bradavka zůstat stejně barevná nebo zesvětlit. Obojí je naprosto běžné.

Ochlupení bradavek

Chloupky se mohou objevovat i na bradavkách. Není to žádná vada. Pokud vám začnou růst později, případně se změní hustota ochlupení, poraďte se s gynekologem. Chloupky se dají odstranit pinzetou.

Svědění

Jestliže vás začala prsa svědit, může to být reakce na špatně zvolený prací prášek nebo dráždivý materiál vaší podprsenky. Jestliže je svědění doprovázeno bolestí, raději navštivte gynekologa. Z toho kouká zdravotní problém.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články