Vybíráme vánoční stromeček: Jak poznat, že je čerstvý a vydrží nám do Vánoc?

Děti se těší na Ježíška už od začátku prosince, ozdobte tedy stromeček klidně dříve.
Zdroj: Shutterstock
Stromků všude najdete dostatek, pečlivě ale vybírejte.Vánoční stromečky ozdobené postaru jsou stejně nejkrásnější.Nejoblíbenější a nejkvalitnější variantou jsou kavkazské jedle.Borovice je oblíbená pro svou výdrž a dlouhé pevné jehlice.+ 2 fotky+ 3 fotky

Smrk, borovici, či jedli? Všechno lepší než umělá imitace Vánoc! Pokud živý stromeček nemáte kvůli tomu, že se bojíte, že se o něj nebudete umět postarat nebo si nevyberete čerstvý? Poradíme vám, podle čeho vybírat řezaný vánoční stromek a jak se o něj přes svátky správně starat.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 06. 12. 2018 21:56

Historie vánočního stromečku

Vánoční stromeček má předchůdce v palmové ratolesti s 12 listy, kterou nosili domů Egypťané na oslavu slunovratu. Zdobení jehličnatých stromků začalo v rámci slavností zimního slunovratu. Tehdy nezdobil domácnosti, ale cechovní a řemeslnické domy. Do rodinného prostředí začal tento symbol Vánoc pronikat až kolem 17. století. Vánoční stromeček se v dřívějších dobách těšil značné nemilosti ze strany katolické církve, která jej považovala za pohanský zvyk. Zdobení stromků bylo skutečně v dávných dobách tradicí germánských a také keltských kmenů, jež tímto způsobem oslavovaly boha slunce. Možná vás překvapí, že vánoční stromky jsou v Česku, oproti jiným vánočním tradicím, novotou.

Jak poznat kvalitu

Zatímco někdo je vyznavačem borovic nebo zarytým smrčkařem, jiný dává přednost jedličkám. A právě jedle podle prodejců tento rok vedou. Podle čeho se ale řídit, aby byl stromeček kvalitní a aby co nejdéle vydržel?

Rozeznat na první pohled to, že se jedná o kvalitní stromek, je podle prodejců velmi obtížné. Přesto existuje pár rad, podle kterých můžete odhalit, zda pochází strom ze speciálních plantáží, kde je o ně dobře postaráno, což se odráží na kvalitě, nebo se vám někdo snaží nabídnout stromek z lesa. Většinou to poznáte podle kmenů, jsou silné, protože pocházejí z plantáží, kde jsou pěstovány pro účel vánočního prodeje a mají dostatek živin. Kradený stromek z lesa by měl kmen poloviční.

Péče před zdobením

Důležité je stromek až do jeho nazdobení uchovat ve vhodných podmínkách. Dát ho do vody a skladovat nejlépe v chladu při teplotě mezi 3 až 5 stupni. Pokud bydlíte v bytě, uložte strom na balkon, ovšem jen v případě, že nemrzne. V mrazu by vodu nepřijímal.

Když přinesete koupený stromek, doporučuje se udělat takzvaný ozdravný řez, to znamená uříznout kousek, aby lépe nasával vodu. Nezbavujte ho kůry, protože právě vnitřní vrstva kůry vede vodu se živinami kmenem. Uložený ve vodě by měl být na chladném místě co nejdéle.

Vyhněte se smrčku v paneláku

Pokud chcete, aby stromek i po vánočních svátcích vydržel co nejdéle a bydlíte například v teplém panelákovém bytu, rozhodně nevolte jako váš vánoční strom smrk ztepilý. Je sice nejlevnější a býval vždy vánoční klasikou, ale v teple by vám poměrně rychle schnul a opadal.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články