Vysněný svět: Realistická výstava s nádechem satiry jednoho z nejvýraznějších malířů své generace míří do Prahy

Botičky s pařátky jsou trendy
Zdroj: Instagram.com
Adam Jílek je známý především v USAJeho tvorba je originálníTaké vtipnáA s nádechem ironie+ 1 fotka+ 2 fotky

Adam Jílek tvoří realisticky malované obrazy s nádechem humoru a satiry, které našly svůj nový domov až v dalekém Miami.

Redaktor
Redaktor 07. 09. 2018 13:18

Vy ale máte jedinečnou možnost prohlédnout si naživo přes dvacet nových obrazů tohoto mladého umělce. Malby budou k vidění od 1. října do 30. října 2018, v městské galerii Toyen na pražském Žižkově.

Adam Jílek svůj aktuální cyklus obrazů zasvětil čistotě a neposkvrněnosti těla i duše zvířat, kdy je jejich charakter oproštěn od negativních lidských vlastností, jako jsou například zášť nebo závist. Dominantní barvou obrazů je bílá, symbolizující klid, harmonii a zamýšlenou čistotu.

„Děj obrazů se pak odehrává především ve výrazu a očích němých tváří. Jak můžeme vidět u jednoho z obrazů Nejlepší přítel českého člověka, na němž je dívka se psem místo partnera, ve kterém našla větší oporu a pochopení než u muže,“ podotkl samotný autor.

Zvířata byla v celé historii umění velmi často opomíjena, nyní jsou ústředním prvkem Adamovy tvorby. Často jim propůjčuje lidskou povahu, aby tím vystihl onu satiru a ironii.

Adam Jílek také úzce spolupracuje s charitativními organizacemi. Příkladem můžeme uvést samostanou dobročinnou výstavu pro boj za lidská práva ve spojení s organizací Art For Amnesty, pro kterou, mimo jiné, namaloval obraz, jenž byl slavnostně odhalen na letošním ročníku festivalu Metronom. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články