Vzpomínáte si na spartakiádu? Nejbizarnější sportovní událost komunistické éry

Kreace byly někdy vskutku neskutečné.
Zdroj: archiv Extra
Všichni cvičili naprosto jednotně a synchronizovaně.Za mír - za socialismus!Spartakiády se účastnily tisíce cvičenců.Stadiony praskaly ve švech, lidé tenhle druh zábavy milovali.+ 2 fotky+ 3 fotky

Toto hromadné cvičení pro někoho představovalo muka, jiní na něj ale s láskou vzpomínají. Každopádně byly spartakiády velkolepou událostí, díky které stadion Strahov zažíval svou největší slávu.

Petra Járková
Petra Járková 21. 10. 2018 20:58

Spartakiáda byl v Československu název pro hromadná veřejná tělocvičná vystoupení. V dobách totality se spartakiády konaly od roku 1955 do roku 1985 pravidelně každých pět let, mimo rok 1970. První spartakiáda se konala 23. června roku 1955.

Tradice se snažila navazovat na všesokolské slety, ovšem zatímco se v roce 1948 cvičilo pod filozofií Sokola, nyní šlo především o přehlídku socialistické tělovýchovy s heslem: „Připraven k práci a obraně vlasti.“ Tudíž můžeme spartakiádu označit za ukradený a okopírovaný model všesokolských sle­tů.

Název tohoto velkolepého cvičení je odvozen od otroka Spartaka, jenž se stal vůdcem vzbouřených otroků ve starém Římě.

Poslední spartakiáda se uskutečnila v roce 1985. Sokolové se po éře spartakiád sešli ještě v roce 1994 a zatím poslední slet k 150. výročí vzniku Sokola proběhl v roce 2012. Možná se dočkáme i dalšího sletu, konkrétně k příležitosti stého výročí vzniku Československa, které slavíme za pár dní.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články