Werichova krásná Maruška měla pohnutý osud: Před devíti lety nás opustila Milena Dvorská

Milena Dvorská vystudovala pražskou DAMU.
Zdroj: pinterest
Nebylo jí ještě ani šestnáct, když všechny oslnila jako princezna Maruška v pohádce Byl jednou jeden král.Byl jednou jeden král a ten si říkal Já První.Maruška krále přirovná k obyčejné soli, on ji vyžene ze zámku a rozkáže všechnu sůl v království zničit. Brzy však zjistí, že bez soli se nedá žít.Tentokrát se vypravíme s Milenou Dvorskou do zasněžených Vysokých Tater. Komedie Anděl na horách.+ 7 fotek+ 8 fotek

Zdalipak je sůl stále nad zlato? Milena Dvorská byla česká herečka, která všechny okouzlila ve filmu Byl jednou jeden král – to byl její herecký debut a start dlouhé herecké kariéry.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 20. 12. 2018 08:49

Narodila se 7. září 1938 v Prostějově, v tehdejším Československu. Původně studovala zdravotnickou školu, ale později se přesunula na DAMU a začala hrát v divadle D 34 (později známém jako Divadlo E. F. Buriana). S výjimkou dvou let v tomto angažmá působila až do jeho zániku – hrála v Platonovi, Rackovi, Polly v Žebrácké opeře, titulní roli v Anně Christie a ve hře Jak okrást zloděje. Během druhé poloviny 90. let hostovala v Divadle Na Fidlovačce.

V roce 1954 si zahrála Marušku v pohádce Bořivoje Zemana Byl jednou jeden král po boku Jana Wericha, který ji objevil v Prostějově, když si k němu přišla pro podpis do šatny divadla. Tři měsíce během natáčení pohádky pobývala u Werichů na Kampě v podkrovním pokoji.

S Bořivojem Zemanem točila ještě film Anděl na horách – tam se seznámila s Vlastou Fabianovou, která jí mimo jiné pomáhala připravit se na zkoušky z herectví.

Během studia na DAMU se seznámila se studentem režie Orfeiem Cokovem, se kterým má dceru Lucii, on se však po dokončení školy vrátil zpět do rodného Bulharska. Dvorská pracovala v divadle na plný úvazek, a proto dceru poslala k rodičům. Později se Dvorská vdala za herce Josefa Krause, se kterým má syna Jakuba. Lucie se provdala za Jana Dvorského, který později založil sektu a prohlásil se za spasitele světa. Mají spolu osm dětí.

Milena Dvorská zemřela ve věku 71 let dne 22. prosince 2009.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články