Z copaté dívenky rockovou královnou: Před 76 lety se narodila Janis Joplin

Rockové královně bylo pouhých 27 let, když její nakřáplý hlas utichl.
Zdroj: facebook
Její největším vzorem byla bluesová zpěvačka Bessie Smith, které se chtěla vyrovnat.Začala zpívat v barech a postupně se stala jednou z nejvýraznějších postav rocku.Dokonce vystupovala na festivalech se zpěváky jako Bob Dylan, Jim Morrison, Jimi Hendrix.Její kariéra byla jako kometa: objevila se náhle, zářila tak jasně, že upoutala pozornost všech.+ 4 fotky+ 5 fotek

Blues, rock, soul, kytara, drogy. Takový byl život rockové hvězdy a skladatelky, která dopomohla mladým ženám oprostit se od rtěnek a podvazkových pásů: sama nosila volné oblečení, pod kterým neměla žádnou podprsenku. Její vlasy nebyly jako z reklamy na šampon. Byla sama sebou. Byla idol.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 18. 01. 2019 10:45

Janis Lyn Joplin se narodila 19. ledna 1943 v Port Arthuru v Texasu. Již odmala se vzhledem a chováním odlišovala od ostatních a její dětství nebylo příliš šťastné. Brzy začala s konzumací drog, byla dokonce hospitalizována kvůli alkoholu. A ačkoli se snažila studovat, žádné studium nedokončila.

Jejím největším vzorem byla bluesová zpěvačka Bessie Smith, které se chtěla vyrovnat. Začala zpívat v barech a postupně se stala jednou z nejvýraznějších postav rocku, dokonce vystupovala na festivalech se zpěváky jako Bob Dylan, Jim Morrison, Jimi Hendrix a další.



Její kariéra byla jako kometa: objevila se náhle, zářila tak jasně, že upoutala pozornost všech… a pak zhasla a zmizela z dohledu. Joplin se řídila známým heslem „sex, drogy a rock’n’roll“, byla jednou z ikon tohoto životního stylu. Ale ačkoli její koncerty a vystoupení uchvátily mnoho lidí a všichni ji milovali, Joplin přeci jen více než slávu a zpívání milovala jednu věc: drogy.

4. října 1970 byla nalezena ve svém hotelovém pokoji. Příčina smrti? Předávkování. Bylo jí pouhých 27 let. Její nakřáplý hlas ale zní doteď a pro mnohé zůstává nejlepší zpěvačkou v historii rockové hudby.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články