Z vaginy reproduktor? Španělé vynalezli poševní empétrojku pro rodičky, která roztančí plod

Z vaginy reproduktor? Španělé vynalezli poševní empétrojku pro rodičky, která roztančí plod
Zdroj: DazedDigital.com

Technologie jednadvacátého století mohou přinést mnohé. Třeba sound systém pro vaginu. Tento mp3 přehrávač ve tvaru tamponu vyrobila španělská společnost Babypod pro těhotné ženy, aby svým „zakukleným“ potomkům přehrávaly hudbu. Tu je podle nejnovějšího výzkumu plod schopný zaznamenat již v 16 týdnech.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 26. 01. 2018 19:32

Silikonová pomůcka má v sobě zabudovaný mini reproduktor a ovládá se prostřednictvím chytrého telefonu.

„Gynekologové se nikdy nevěnovali reakcím plodu na vnější zvuky nebo hlas matky během ultrazvuku. Proto jsme si mysleli, že je plod neslyší,“ řekl Luís Pallarès, výkonný ředitel firmy Babypod. „Rozhodli jsme se tedy posunout zdroj zvuku blíž – museli jsme hudbu dostat do dělohy. To mě přivedlo k nápadu umístit reproduktor do pochvy.“

Podle společnosti reaguje většina miminek na hudbu pohyby úst a jazyka. Tím pokládají základy řečovým schopnostem, jak uvádí firma.

„Hudba pomáhá s naukou řeči. Gynekologové vnímali plod jako pasivní subjekt, nyní s Babypodem ale vidíme, že jej můžeme probudit, a zkrátit tak [ultrazvuková] sezení přiměním plodu k pohybu,“ dodal Pallarès.

DazedDigital.com

Empétrojku pro těhotné vypustila firma jen několik týdnů po výzkumu, který ukázal, že plod v děloze je schopný reagovat na hudbu už v 16 týdnech. Zájemkyni vyjde v přepočtu na 3 300 korun. A už teď je jasné, že se tento silikonový vaginální přehrávač stane hitem.

„Byli jsme příjemně překvapeni, když jsme viděli nadšení rodičů během ultrazvukových sezení a působivé obrazy pohybů obličeje, jazyka a úst,“ pokračuje Pallarès. „Většina pacientů se rozhodla zážitek zopakovat a překvapila nás záplava žádostí o vyzkoušení.“

Společnost slibuje, že zařízení neohrozí bezpečnost budoucích matek ani plod. Zvuk se k dítěti přenáší o hlasitosti 54 decibelů, což se rovná tichým tónům. Se zapojením sluchátek si navolenou hudbu vychutná i sama rodička, čímž pomůže zmírnit předporodní stres. Babypod schválil barcelonský Institut Marquès.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články