Zajímavá fakta o lidském potu. Proč se potíme a co náš pot obsahuje?

Pocení je klasický lidský jev, který žádný deodorant nezabrání
Zdroj: pixabay
Pocení je klasický lidský jev, který žádný deodorant nezabráníDeodorant pocení zabránit neumíMalé děti se sice potí hodně, ale jejich pot nezapácháExistují dva druhy pocení. Termoregulační a emocionální. Při termoregulačním jde o klasické ocholazení těla a orgánů.+ 1 fotka

Ne všichni vítáme pot s otevřenou náručí. Jsme mokří, ulepení, na triku máme velké mokré koláče a nepříjemně zapácháme. Přitom potit se je velice důležité. Proč?

Redaktor
Redaktor 03. 06. 2018 11:46

Nejde se nepotit

Nevěřte reklamním sloganům, které hlásají, že po jejich deodorantu se potit absolutně nebudete. Není to fyziologicky možné a především to není ani zdravé. Tělo se nepotí pouze při fyzické zátěži nebo když je horko. Pot je také reakcí na hormonální změny, silné emoce či například pikantní jídla. Složení potu je do jisté míry individuální, jeho základ je však vždy stejný. Až z 98 procent je tvořen vodou, zbytek jsou minerální látky, aminokyseliny či močovina.

Malé děti se sice potí hodně, ale jejic pot nezapáchá

Pot jako takový nesmrdí. Nemá žádnou vůni. Důvod, proč po zpocení zapácháme jsou bakterie, které se nacházejí na povrchu kůže. Živnou půdou bakterií jsou bílkoviny a tuky obsažené v potu produkovaném apokrinními žlázami, které se nacházejí v oblasti podpaží, třísel a v okolí bradavek. K jejich aktivaci dochází až v období puberty, což je důvodem, proč zpocené děti nezapáchají. Už od útlého věku jsou však aktivní ekrinní žlázy vylučující jen vodnatý pot.

Deodorant pocení zabránit neumí

I když to hlásají reklamní slogany úplně všude a slibují čisté a suché oblečení bez propocených koláčů, není tomu tak. Deodoranty ani antiperspiranty v sobě neobsahují žádnou dložku, která by pocení zastavovala. Deodoranty pouze neutralizují zápach. Pokud jsou parfémované, tak ho navíc i překrývají. Zjednodušeně řečeno, deodorant vám sice pomůže předejít nelichotivému zápachu, ale propoceným skvrnám v podpaží nezabrání.

Není pocení jako pocení

Existují dva druhy pocení. Termoregulační a emocionální. Při termoregulačním jde o klasické ocholazení těla a orgánů. Nastává při vysokých teplotách nebo při námaze.

Emocionální je pocení během psychického tlaku. Při strachu, stresu, či dokonce radosti. Na tyto podněty reaguje především oblast podpaží, dlaní a chodidel, kde se pot objeví ve zvýšené míře. Dále se při emocionálním pocení aktivují ve velké míře malé potní žlázy na čele, dekoltu a zádech.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články