Zajímavé ženy Česka: Malířka Andrea Ehret tvoří obrazy, které vyzařují tajemné příběhy žen dneška

Andrea je krásná a talentovaná žena, milující nade vše svou rodinu.
Zdroj: archiv Andrea Ehret
Andrea je krásná a talentovaná žena, milující nade vše svou rodinu.Tanec a malování, to je terapie, která dělá Andreu šťastnou.Její tvorba je intuitivní a ovlivněná aktuálním pocitem.Ehret žije v Praze, svá díla však vystavuje po celém světě.+ 2 fotky+ 3 fotky

Andrea se narodila v tehdejším Československu, můžeme ji tedy považovat i za naši umělkyni, i když její kořeny jsou na Slovensku. Nyní však žije a pracuje v Praze. K arteterapii se dostala přirozeným propojením vlastní vnitřní cesty a lásky k umění.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 22. 11. 2018 07:25

V seriálu Zajímavé ženy Česka se zaměřujeme na osobnosti, které něco dokázaly, udávají trendy, směr a jejich práce ovlivňuje české ženy. V prvním díle jsme se podívali na zoubek cukrářce Petře Stahlové. V druhém jsme se přesunuli ke šperkařce Lucii Trnkové. Dnes se ocitneme ve světě umění.

Dnešní svět ženy

Malířka Andrea Ehret svou spontánní expresivní malbou odhaluje vnímavý ženský svět. Hravé prvky v malbě, citlivé zacházení s barevností v kombinaci s různými odstíny metalických prášků, to vše využívá zručně ke svému vyjádření silných emočních příběhů. Kombinuje techniku akrylu, oleje, barevných tuší i akvarelu.

Smím prosit?

Její obrazy působí jako živý tanec spojený s tajemným příběhem. Přesto, že vznikají spontánně, je na nich patrná skvěle zvládnutá kompozice i barevnost. Plastičnost a energie vás vtáhnou do tance, kolotoče života a vy si z něj můžete utrhnout pořádný kus.

Obrazy z vesmíru

Barevně výrazné oleje a akrylové malby kontrastují s jemnými a éterickými akvarely. Neubráníte se pocitu, že sny Andrey mají vesmírný a nadčasový přesah.

Live painting performance

I touto uměleckou aktivitou se Andrea zabývá. Jedná se o naprostou svobodu, sílu momentu a aktuálního okamžiku. Na jevišti v průběhu dvaceti minut vzniká jedinečné dílo, které je nejen ojedinělým propojením tance, hudby a malby, ale divák má také možnost ponořit se do světa tvořivosti. Je svědkem napojení umělkyně s výjimečnou kreativní sílou a čistou radostí z tvorby. Na jevišti malířka tvoří v symbióze s přední tanečnicí a choreografkou Janou Drdáckou.

Círculo

Neméně důležitým inspiračním zdrojem je i motiv kruhu, který prostupuje celou její tvorbou. Symbolu věčnosti a věčného koloběhu, dokonalosti a jednoty. Kruh jako neohraničenost a zároveň podstata života, jednota a harmonie. Kruh také jako symbol slunce a slunovratu. Dále ho shledává symbolem ženskosti, ženské energie, ducha a síly.

Ženský kruh už od pradávna v uzavřené kmenové společnosti symbolizoval sdílení na principu té nejkrásnější intimity, matky, babičky, dcery, sestry i soupeřky sjednocovalo jejich ženství a jejich osobité příběhy, které si vyprávěly a předávaly si moudro i laskavé rady. V tomto duchu pokračuje i Andrea se svým uměním.

Léčivá síla umění

Malířka věří, že umění má léčivou sílu. Vychází z intuice a tvorba má pro ni balanční význam, v ní se totiž nachází, ale i ztrácí. Své práce vystavovala kromě Česka a Slovenska také v Anglii, Německu nebo USA. Její díla jsou součástí sbírek po celém světě.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články