Zajímavé ženy Česka: Šárka se o dětskou jógu začala zajímat kvůli dceři trpící svalovým onemocněním

Šárka je velmi kreativní a tvoří různé umělecké předměty
Zdroj: archiv Šárka Rákosníková
Šárka se začala zajímat o dětskou jógu díky své dcerce, která onemocněla svalovým onemocněnímSvé hodiny přizpůsobuje aktuálním tématům, čímž rozvíjí v dětech kreativitu a fantaziiDěti si díky józe rovnají záda, protahují tělo a učí soustředěnostiŠárka tvoří i neuvěřitelné lapače snů. Pořádá i různé workshopy zaměřené na jejich výrobu+ 6 fotek+ 7 fotek

Šárka Rákosníková se józe věnuje pět let. Tu dětskou pak praktikuje roky dva, a to od doby, kdy její dcera onemocněla svalovým onemocněním. Roční studium tohoto odvětví jí naprosto změnilo pohled na svět a rozhodla se, že bude inspirovat další maminky a předávat své zkušenosti dál.

Redaktor
Redaktor 28. 11. 2018 12:58

V seriálu Zajímavé ženy Česka se zaměřujeme na osobnosti, které něco dokázaly, udávají trendy, směr a jejich práce ovlivňuje české ženy. V prvním díle jsme se podívali na zoubek cukrářce Petře Stahlové. V druhém jsme se přesunuli ke šperkařce Lucii Trnkové. Minule jsme se ocitli ve světě umění u Andrei Ehret. Dnes zavítáme do světa dětské jógy.

Žijte přítomností

Představte si, kdybychom naučili naše děti správnému dechu a ukázali jim cestu, jak žít přítomným okamžikem. Nezměnilo by to váš i jejich pohled na svět? 

Nekvalitní instruktoři

Samozřejmě že ano, ale chce to vědět, jak na to. Dnes si lidé snadno udělají certifikát na instruktora jógy za pár korun a za měsíc učí, což není ideální. Sami se ještě mají co učit!

„Spousta lidí se mě ptá, zda chystám také lekce pro dospělé, ale já sama za sebe cítím, že na to, abych mohla předávat zkušenosti i jim, mám před sebou ještě kus cesty a je možné, že to nikdy ani nedojde,“ svěřuje se Šárka a dodává: „Každopádně jsem si právě díky dětské józe uvědomila, že pokud chci začít u sebe, tak musím od počátku, a to od dítěte, a hlavně na sebe nesmím spěchat.“

Dětská jóga

Spousta lidí má dojem, že dítě v brzkém věku nevnímá, ale není to tak. Právě Šárka, která se svou čtyřletou dcerou cvičí jógu od malička, by o tom mohla vyprávět.

„To, že cvičí jógu je velmi znát i při různých aktivitách. Třeba při hraní na zemi si automaticky sedne do tureckého sedu, při kterém si rovná záda. A to je, myslím, obrovský krok napřed. V dospělosti pak tyhle základy stoprocentně ocení,“ směje se Šárka.

Kdy volit jógu

Jóga je také vyborným doplňkem ke všem dynamickým sportům, je totiž vedena v duchu nesoutěžení a neporovnávání se s ostatními. Taky v ní nejde jen o fyzickou stránku, ale i o tu duševní. V lekcích dětské jógy se učí i správnému dechu, rozvoji fantazie a hravosti.

„Mé lekce jsou rozdělené na věkové kategorie, protože ke každému věkovému rozmezí musím přistupovat jinak. Zaměřuji se na jógu s dětmi od 3 let, kdy už je pozornost vetší. Ale měla jsem i hodiny pro maminky s dětmi, kde byly děti od jednoho roku,“ prozrazuje cvičitelka strukturu svých lekcí.

Jak se cvičí dětská jóga

Jóga se tříletými je pojatá ve stylu hry. Šárka s dětmi maluje, objevuje zvířecí svět a zkouší s dětmi mluvit anglicky.

„Se staršími děvčaty jsou lekce zase trochu jiné. Začíná jim puberta, tak mají pocit, že se na ně valí celý svět, takže občas funguju i jako taková vrba. Zapojuji tedy do cvičení více komunikace a dokonce jim při relaxaci masíruji hlavu esenciálním olejem, aby se cítily lépe.“

Jóga u oceánu

Dětská jóga instruktorku letos dostala až k oceánu do Portugalska, kde se zúčastnila díky Surf and Travel surfařského kempu, kde vedla lekce jógy jak pro rodiče, tak jejich děti.

Kde to vyzkoušet

Jinak momentálně působí v montessori školce My Nanny v centru Prahy a její hodiny můžete navštívit i v nově otevřeném studiu na Praze 5 Juice me baby.

Pokud tedy váháte, jaká pohybová aktivita je pro vaše dítě vhodná nebo ho třeba potřebuje zklidnit, naučit soustředěnosti, pak neváhejte a Šárčiny lekce navštivte. 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články