Zajímavosti z filmu Starci na chmelu, který se stal vůbec prvním filmovým muzikálem

Písně z filmu jsou dodnes stále živé.
Zdroj: fdb.cz
Písně z filmu jsou dodnes stále živé.Píseň „Chmel je naše zlato“, kterou „zpívají“ brigádníci, nazpíval Sbor Lubomíra Pánka.Píseň "Milenci v texaskách" se ozve ve filmu celkem pětkrát, ovšem pokaždé s jiným textem a ani jedna verze nekoresponduje s nahrávkou hranou v rozhlase, pouze v pátém provedení se shodují poslední čtyřverší.Karel Štědrý ve filmu nehraje, pouze zpívá ústřední píseň „Milenci v texaskách“. V konkurenčním snímku Kdyby tisíc klarinetů (1964) hraje vedlejší roli vojína, který zde ani nemluví, ani nezpívá.+ 1 fotka

Velký příběh letní lásky, která vypukla na chmelové brigádě, zná určitě každý. Tento film se stal kultem a také u nás odstartoval filmové muzikály vůbec. Jak probíhalo natáčení písní, pořádání konkurzů apod.?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 24. 06. 2018 18:49

Píseň „Chmel je naše zlato“, kterou „zpívají“ brigádníci, nazpíval Sbor Lubomíra Pánka. 

Na hudebním doprovodu se podílely Taneční orchestr Československého rozhlasu a Orchestr Karla Vlacha. 

Roli Honzy měl původně ztvárnit Josef Laufer, který se ale zdál některým tvůrcům příliš "exotický". Postava nakonec připadla Miloši Zavadilovi. Choreograf Josef Koníček ovšem nechtěl o zpěváka přijít, nabídl mu proto roli jednoho z černě oděných kytaristů. 

Píseň "Milenci v texaskách" se ozve ve filmu celkem pětkrát, ovšem pokaždé s jiným textem a ani jedna verze nekoresponduje s nahrávkou hranou v rozhlase, pouze v pátém provedení se shodují poslední čtyřverší. 

S ohledem na velké taneční scény probíhaly konkurzy v Praze, Bratislavě a Košicích. Přesná čísla o počtu zúčastněných se liší, nejčastěji se mluví o 1 200 adeptech. Vybrané jedince dostal na starost známý choreograf Josef Koníček. 

Po velkém úspěchu filmu se zrodil nápad na pokračování. Mělo se jmenovat Starci po chmelu. K realizaci však nikdy nedošlo.

Honorář představitelky Hanky činil 12 000 Kčs.

Film byl na svou dobu opravdu drahý. Rozpočet byl překročen tak moc, že studio Barrandov zatrhlo vyplácení odměn.

Jde o vůbec první československý muzikál. Zároveň je to jediný muzikál na světě, kde hlavní postava nezpívá a netancuje.

Původně měl film režírovat Zdeněk Podskalský. Ten ale odstoupil. Prý měl averzi na filmy o lásce z letních brigád.

Zdroj: čsfd

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články