Záruka české kvality: Jak šel čas se značkovými hodinkami Prim

Model Hirosima
Zdroj: PRIM
Krásné Primky s růžovým zlatemŽenám Primky slušíModel HirosimaTvorba hodinek je piplačka+ 7 fotek+ 8 fotek

Historie slavných českých hodinek PRIM, které se nesmazatelně zapsaly do života milionů lidí, se začala odvíjet rokem 1949, kdy byla v Novém Městě nad Metují slavnostně otevřena pobočka libereckého podniku Chronotechna.

Redaktor
Redaktor 24. 01. 2019 19:00

Velmi brzy se továrna začala specializovat na výrobu náramkových hodinek, což bylo v té době unikátní – pouze 8 zemí světa se mohlo pochlubit sériovou výrobou náramkových hodinek. Československo díky hodinkám PRIM patřilo mezi ně.

První model

První model byl osázen 15 rubínovými kameny. Strojek hodinek se skládal z více jak stovky součástek o rozměrech desetina setin milimetru. Sériová výroba pěti modelů se po dlouhých letech rozběhla až v roce 1957. Tehdejší Československo se tímto zařadilo mezi tucet států světa schopných vyvinout a vyrábět náramkové hodinky.

Možnost zásahu

Stejně jako v současnosti mohou naši zákazníci aktivně zasahovat do výroby svých hodinek PRIM, tak také v dobách jejich vzniku se veřejnost podílela na jejich zrodu. Běžní zaměstnanci z různých odvětví se zapojili do laických testů – jejich úkolem bylo hodinky jeden rok nepřetržitě nosit a zaznamenávat vše, co by mohlo vést ke zlepšení jejich fungování a vzhledu.

Vznik značky

V roce 1956 byla vytvořena značka a logotyp Prim šternberskou Chronotechnou pro označení jí vyráběných časoměrných zařízení. Jednalo se o písmena PRIM, která se ke kraji snižují a která mají okolo sebe shora přerušenou borduru, tzv. bochníkový tvar. Dodnes se pod značkou PRIM vyrobilo přes 16 000 000 kusů hodinek. V roce 2008 byla otevřena zvláštní expozice v Městském muzeu Nového Města nad Metují, věnující se produkci značky hodinek od počátku až do roku 1994.

Dnešní Primky

V současné době pokračuje výroba hodinek Prim v Novém městě nad Metují, kde nyní produkují 6 typů hodinkových strojků. Společnost si i nadále drží svoji úroveň kvality, tak jako na začátku působení. Jelikož kladou velký důraz na pečlivé zpracování strojků, můžete se spolehnout, že české Primky vydrží po několik generací.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články