Zatloukat, zatloukat, zatloukat! Slavná věta Miroslava Plzáka, která zametla pod koberec nejednu nevěru

Miroslav Plzák.
Zdroj: profimedia.cz
Miroslav Plzák byl spoluzakladatelem Linky důvěry.Zabýval se manželskými problémy.Ale i těmi radostnými záležitostmi.Jistě pomohl zachránit nejedno manželství a rozvrácení rodiny.+ 2 fotky+ 3 fotky

Ačkoliv se od autorství výroku Plzák distancoval, lidé si při jeho vyřčení vybaví právě populárního českého publicistu a psychiatra. Miroslav Plzák byl průkopníkem v oboru problematiky manželství, jehož vznik i inicioval. Zakladatel matrimoniologie by dnes oslavil 93. narozeniny.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 23. 08. 2018 10:04

Dětství prožil v pražských Holešovicích, rodilým Pražanem však nebyl. Narodil se 25. 8. 1925 v Libušíně u Kladna. Po dokončení střední školy rok před koncem války byl totálně nasazen v továrně v Libni. Když válka skončila, věnoval se studiím na Karlově univerzitě, kde se od třetího ročníku zaměřil na psychiatrii. Od roku 1964 byl primářem psychiatrické kliniky Fakulty všeobecného lékařství UK. Je považován za průkopníka v oblasti telemedicíny, jelikož na popud ÚV KSČ byl „donucen“ spoluzaložit Linku důvěry. Stalo se tak kvůli narůstajícímu počtu sebevražd.

V Praze se stýkal se smetánkou kolem divadel Rokoko, Semafor, Viola a Reduta. Měl i dva milenecké vztahy s herečkami Olgou Schoberovou a Marií Drahokoupilovou. Proslýchá se také, že pomáhal mnohým „politicky nekorektním“ osobnostem tehdejší doby tím způsobem, že jim stanovil diagnózu, aby získali modrou knížku a byli tak zproštěni vojenské služby.




Na téma manželského soužití a partnerských vztahů napsal více než 70 odborných knih a podle agentury ČTK byl vůbec prvním, kdo sepsal učebnici o manželství určenou k výuce na vysokých školách. Spolu s Miloslavem Šimkem sepsal i divadelní inscenaci, která se v Semaforu hrála po dobu tří a půl let.


Kolegové sexuologové Petr Weiss a Radim Uzel s politováním uvedli, že s úmrtím Miroslava Plzáka odešla osobnost unikátního odborníka, jež nemá ve světě obdoby. Zemřel ve svém pražském bytě 13. listopadu 2010.


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články