Zbavte se akné: Změňte jídelníček a přestaňte se dotýkat obličeje

Pečujte o svou pleť každý den
Zdroj: Pixabay
Jak vypadá pokožka s aknéAkné zněpříjemňuje životZdravý životní styl je nezbytnýObličejová gymnastika vám může ubrat roky+ 2 fotky+ 3 fotky

S akné se během života setká prakticky každý – zatímco někoho trápí pouze v pubertě, spousta lidí si ho s sebou nese až do dospělosti. Netýká se totiž jen dospívajících s problematickou, citlivou nebo mastnou pletí, ale někdy i dospělých. Následkem akné mohou být drobné jizvičky, rozsáhlé záněty, ale také šrámy na duši. Ačkoli není známa přesná příčina vzniku akné, cest k jeho odstranění je celá řada. Od úpravy jídelníčku až po přísný zákaz dotýkání se obličeje. Důležitou podporou odstranění akné je pak používání vhodných prostředků na čištění pleti a psychická pohoda.

Redaktor
Redaktor 11. 01. 2019 19:17

Akné souvisí s hormonálními změnami

Jedná se o jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže, se kterým se naprostá většina lidí setká v pubertě. Akné však není zdaleka jen kožním problémem – postihuje mladé lidi od puberty až do 25. roku, tedy ve věku, kdy se rozhodují o volbě studijního oboru, hledají první práci, navazují první vážnější vztah a často hledají sami sebe. Právě v tomto složitém období je pro ně akné velkým společenským handicapem, se kterým není snadné se vyrovnat.

Akné se nejčastěji vyskytuje na obličeji v tzv. T-zóně (čelo, nos a brada), na ramenou, v horní části hrudníku a na zádech. A rozhodně netrápí pouze náctileté, často se s ním potýkají i dospělí lidé. Přístupy k této kožní nemoci bývají různé. Někdo řeší každý pupínek a obklopí se spoustou kosmetiky a schovává se za vrstvami make-upu, druhý považuje akné za banální problém. Navíc o akné a léčbě této kožní nemoci panuje tolik mýtů a polopravd, že se leckdo vrhá do zcela nesmyslných procedur.

Od zalepení folikulu k rozsáhlým zánětům

Akné vzniká tak, že rohovatějící kožní buňky zalepí vlasový folikul a jeho ústí. Vznikne tak zúžený vývod, nicméně stále ještě nemusí vzniknout pupínek. Ten se pravděpodobně objeví až v souvislosti se zvýšenou produkcí kožního mazu. Maz se dostane až k povrchu kůže, a tak vznikají známé černé tečky na nose, čele či bradě. Když se maz nedostává na povrch, horní vrstva kůže se vyboulí a vzniká známý červený pupínek s bílou čepičkou, pod kterou se shromažďuje veškerý maz. Právě tento nahromaděný maz je poměrně nebezpečný, protože živí velké množství nepřátelských bakterií, které se dále dostávají do podkoží, kde mohou vyvolávat záněty nebo trvale poškodit kůži. K drobným poškozením kůže ve formě jizviček dochází ale také u mírnější formy akné s červenými pupínky.

Příčiny akné nejsou jednoznačné

Akné se poprvé projevuje v období dospívání, ve kterém pleť začínají ovlivňovat pohlavní hormony tvořící se v nadledvinkách. Zatím stále není zcela jasné, proč někteří lidé trpí akné i v dospělosti, zatímco u jiných po sedmnáctém roce života nadobro zmizí. Ve výskytu akné pravděpodobně hraje roli dědičnost, náchylnost ke vzniku akné je tedy u rodinných příslušníků podobná. Pokud trpíte akné i v dospělosti, je velmi pravděpodobné, že bude trápit i vaše děti.

Problematická pleť a akné – vznik, řešení, kosmetika

Někdo má geneticky danou suchou pleť, se kterou bouřlivé období puberty ani nehne, ale spousta mladých dospělých s citlivější, problematičtější nebo mastnější pletí objevuje nové pupínky každý den. Klíčovou roli hraje také hormonální aktivita, tedy menstruační cykly u žen a vyšší produkce mužského hormonu androgenu v období puberty. Hormony mají za následek zvětšení mazových žláz, což způsobuje nárůst produkce mazu. Nadměrně mastící se pokožka je pak základnou pro množící se bakterie a vznik pupínků.

U dospělých pak akné může být projevem vnitřní nerovnováhy v těle, ať už jde o hormonální změny nebo problémy s trávením a potažmo imunitním systémem.

Na rozšíření a intenzitu akné má také vliv stav pleti jako takové, tedy i to, jestli se škrábete, trpíte ekzémy nebo máte obecně zánětlivou kůži. Důležité místo má v této otázce i péče o pleť – pokud se například o pleť příliš nestaráte a nečistíte ji, nahromadí se v ní odumřelé buňky a póry se začnou ucpávat. K nárůstu pupínků může vést také podráždění kůže nevhodnými kosmetickými prostředky. Další nepříjemnou záležitostí jsou bakterie v pórech, ovšem i jim můžete aktivně pomoci, a to především pravidelným hloubkovým čištěním pleti.

Akné můžete léčit hned několika způsoby

Při lehčí formě akné se využívá lokální léčba s využitím některého z přípravků pro omezení tvorby mazu. Dalším způsobem může být tzv. bodová terapie - aplikace nanotkaniny na pupínek. Nanotkanina nepropustí mikroorganismy, které způsobují problémy s hojením, ale současně nechává pleť dýchat, protože velmi dobře propouští vzduch. Doporučují se také krémy a lokální přípravky bohaté na síru, zinek a bór. Při větším rozšíření akné se provádí léčba pomocí laserů.

V boji proti akné bývá také využívána antikoncepce, která může pomoci díky vyrovnání hladiny hormonů v těle. Ale užívání hormonální antikoncepce má svá rizika, jde o velký zásah do organismu s velkým množstvím zásadních negativních účinků. A navíc po jejím vysazení může následná hormonální bouře způsobit spíše výrazné zhoršení akné. Při léčbě akné se také často předepisují antibiotika, která však ničí také prospěšné bakterie ve střevech, čímž narušují střevní mikroflóru a tím paradoxně může být podpořena další tvorba akné.

Veškerá tato „běžná léčba“ akné je navíc zaměřena pouze na zmírňování symptomů. Pro skutečné zdraví těla a tím pádem i pokožky nestačí jen potlačení příznaků, ale je potřeba vyřešit především příčinu, tedy nerovnováhu v těle.

S léčbou akné je spojena velká spousta polopravd a mýtů

Nejčastějším je časté mytí pokožky, které vídáme denně v reklamách. Přehnané mytí (více než 3krát denně) vůbec nepomáhá, naopak z pokožky odvádí potřebný maz a ta ho začíná produkovat ve větší a větší míře. Časté mytí může póry také dráždit a přímo přispívat k jejich ucpávání. Škodí nejen přemíra mytí, ale také přehnané slunění, které podpoří rychlejší odlupování kožních buněk a tím aktivuje produkci mazových žlázek. Na druhou stranu slunce v rozumné míře může hojení zanícených pupínků urychlit.

Zkuste to bez léků a laseru

Nechte pleť poradit si samotnou s vaší podporou. Myslete na to, že zásadní je „léčba“ akné zevnitř, není to totiž pouhý projev kůže, ale zrcadlo celkového stavu organismu. Aneb ve zdravém těle zdravý duch – totiž pleť. Projevy akné je třeba začít řešit ihned, jakmile se objeví. Zabráníte tak rozvoji těžších forem a případným jizvám. Počítejte také s tím, že výsledky mohou být viditelné klidně až po několika týdnech.

Upravte jídelníček

Akné ovlivňuje nepochybně také strava – je známým faktem, že v domorodých společnostech se vůbec nevyskytuje, zatímco civilizovanou společností se šíří rychlostí blesku. Životospráva obecně a hlavně stravování se však většinou velmi podceňuje, bohužel často i kvůli tvrzením lékařů, že akné se stravou nemá žádnou souvislost.

Ale skrze kožní potíže – a tedy i projevy akné – nám tělo sděluje, že se mu něco nelíbí. A změna stravování je ten první správný krok, kterým můžete svému tělu jedině prospět ve všech ohledech. Tak proč to nezkusit?

Podpořte střevní bakterie, které vám pomohou ke zdravějšímu metabolismu, tedy i zdravější pleti. Vyhněte se kořeněným, smaženým a tučným jídlům, uzeninám a potravinám obsahujícím velké množství soli a umělých náhražek. Uberte na spotřebě mléka a mléčných výrobků a upřednostněte zakysané mléčné výrobky. Co nejvíce omezte sladkosti (i ve formě nápojů), bílé pečivo, červené maso, kofein a alkohol. Můžete zvýšit přísun vitamínů skupiny B a zinku, které podporují hojení. Upřednostněte potraviny s nižším glykemickým indexem – libové maso, ryby a hlavně ovoce a zeleninu.

Pro zdraví celého organismu, a tedy i pleti, je také nezbytná dostatečná hydratace, tedy vhodný pitný režim. Vsaďte na čistou pramenitou vodu, bylinné čaje a ovocné či zeleninové šťávy bez přidaných cukrů. Zkuste prospěšný kopřivový a mátový či pampeliškový čaj.

Nesahejte si na postižená místa

Máte představu o tom, jak často se dotýkáte obličeje? Nevědomky si na něj sáhnete několikrát za hodinu. Poškrábete se na čele. Odhrnete si pramínek vlasů. Promnete oči. Zkuste se tedy vědomě soustředit na to, abyste se obličeje dotýkali co nejméně, protože si na něj rukama nanášíte veškerý pot, špínu, maz, bakterie a viry, které problém s akné jen rozšiřují a prohlubují. Pokud si nemůže pomoci a na obličej často zkrátka sahat „musíte“, podpořte svou snahu o čistší pleť častějším mytím rukou.

Pohybem ke zdravé pleti

Zlepšit stav své pleti můžete i na první pohled nesouvisející činností, a to cvičením. Stačí 30 minut aerobního cvičení třikrát až čtyřikrát týdně. Ovšem každý krok, schod a doběhnutý autobus se počítá. Cvičení vám totiž pomůže s redukcí stresu a stres zase ovlivňuje produkci kožního mazu. Platí tedy jednoduché pravidlo: méně stresu, méně akné. Pohyb ovšem obnoví i pořádek v hormonální hladině a zmírní produkci mazu i druhou cestou. Třetí výhodou cvičení je pocení, které pomáhá vyčistit póry a odvádí odumřelé kožní buňky, které už vás nebudou trápit záněty.

Rychlá sprcha a studená voda

Při problematické pleti je spíše než vyvalování v horké vaně vhodnější rychlé a intenzivní sprchování. A to zejména po cvičení, kdy je potřeba smýt veškerý pot, odumřelé buňky, ale také sůl, která vám zůstala na kůži. Pokud se po cvičení neosprchujete, zůstává na vás nejúrodnější půda pro všechny bakterie a připravujete tak akné hotové dálnice.

A když už jsme u té sprchy, zkuste studenou vodu. Otužování, neboli střídání studené a teplé vody může mít na pleť přímo blahodárné účinky. Nemusíte na to jít nijak drasticky, pro začátek stačí běžné sprchování zakončit studenou vodou. Dobu pod studenou sprchou můžete postupně prodlužovat a časem i prostřídat teplou vodu se studenou několikrát, vždy však končete studenou vodou. Vytrvejte, kouzlo otužování spočívá v pravidelnosti.

Pokud se vám přeci jen do studené sprchy nechce, vyzkoušejte prozatím účinky střídání teplot na obličeji. Ráno si opláchněte obličej střídavě teplou a studenou vodou, začněte teplou a zakončete studenou, můžete několikrát zopakovat. Odměnou vám bude hladší a pevnější pleť se zdravou barvou.

Působením studené vody se stáhnou póry, což zabraňuje jejich ucpání nečistotami a následnému vzniku akné. Může také dojít ke zlepšení nejrůznějších ekzémů a někdy otužování pomůže i při nadměrném pocení. Radost však uděláte nejen své pokožce, ale také vlasům. Zatažení pórů na pokožce hlavy zabrání usazování nečistot a také se sníží činnost mazových žláz. Vlasy pak budou plné síly a přirozeně lesklé. Otužování je obecně pozitivní krok k upevnění zdraví. Posílí vaše srdce a imunitu, pomůže s hubnutím a vyplavováním toxinů z těla, zrychlí schopnost regenerace tělesných tkání, dodá energii a posílí schopnost překonávat stresové situace, uleví při bolesti svalů a kloubů, kontrast teplot je také dobrou prevencí cévních onemocnění. No nestojí to za tu trošku nepohodlí?

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články