Ženský pohled na „chlapskou“ disciplínu – vybíráme nové auto

Jak se na koupě auta dívají samotné ženy?
Zdroj: archiv
Jak to vidí ženy?Mají jiný pohled, než muži?Nebo to vidí stejněVýběr auta je dobré předem prodiskutovat+ 1 fotka+ 2 fotky

Ať jste emancipovaná sebevíc, přiznejme si, že výběr nového auta je ve většině případů záležitost mužskou. Muž bude zkrátka vždy řešit při nákupu vozu daleko více podrobných technických a jízdních vlastností než žena. Co by tedy mělo být kromě barvy klíčové ve chvíli, kdy tuto otázku řeší „běžná“ žena bez mužské asistence?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 29. 05. 2018 11:40

Barva, vzhled, výkon, cena. Ojeté, nebo nové? Je to skoro stejně náročné jako při výběru nového partnera. Navíc požadavky se odvíjejí nejen od designu, ale také od velikosti a funkčnosti. Záleží na počtu dětí, domácích mazlíčků nebo velikosti kočárku. Tak tedy… 

Určitě si nejdříve promyslete, na jaký druh cest budete auto potřebovat, jak často v něm budete vozit sebe nebo celou rodinu a kolik času na cestách strávíte. Na kratší vzdálenosti do práce, obchodu či popojíždění po městě vám bude stačit menší vůz s motorem 1,2 litru. Jestli plánujete i delší trasy na výlety a dovolené kombinované s jízdou po dálnici, nebojte se sáhnout po SUV nebo combi o objemu 1,5 litru a výše. 

„Máte-li rodinu, se kterou se často vydáváte na cesty, doporučila bych například vůz Toyota RAV4. Je to robustní bezpečné auto s velkým úložným prostorem. Kdo nevozí děti nebo velké náklady a spíš jezdí po městě, může zvolit třeba novou verzi Toyoty Yaris, která je praktická, ale i elegantní. S menšími auty také jednodušeji zaparkujete, což je v městské džungli často rozhodující,“ říká zástupkyně v Česku oblíbené značky Toyota Jitka Kořánová.

Benzín, nafta… co takhle hybrid?

Co se druhu motoru týká, volit můžete mezi známým dieselem a benzínem. V poslední době se však do popředí čím dál více dostává hybridní technologie. Právě tzv. hybridy jsou velmi praktické a lze na nich dost ušetřit. Nejsou ani drahé, ani složité na údržbu, jak se dříve tradovalo.

Podle okolností jízdy hybridní motor využívá režim, který je v tu chvíli nejvýhodnější, spotřeba je nízká zejména při pohybu ve městě. Při pomalé jízdě v koloně či na semaforech jede vůz jen na elektřinu, takže nic „nežere“, nedělá rámus a také šetří životní prostředí. Na palivu je možné ušetřit až desetitisíce korun díky nízké spotřebě.

S palivem za tisíc korun ujede standardní auto ve městě kolem 400 kilometrů, hybrid až tisíc kilometrů. Hybridní motor také obsahuje podstatně méně součástek a snižuje se tak i pravděpodobnost, že se vám v autě něco porouchá. 

Aktivní bezpečnost a předvídavost především

Při výběru nového člena rodiny dbejte na pohodlí, ale také na bezpečnost. Dnes již mají auta mnoho bezpečnostních vychytávek. Zaměřte svou pozornost na prvky aktivní bezpečnosti. Jedná se o výbavu vozu, která pomáhá předejít dopravním nehodám. Patří do ní multikolizní brzda či kontrola mrtvého úhlu ve zpětných zrcátcích.

Příjemným rozšířením je pak parkovací asistent, který vám díky parkovacím čidlům či zpětné kameře pomůže bez problémů zaparkovat. Pokud to vaše finanční možnosti dovolí, připlaťte si za automatickou převodovku, je to pohodlnější. Odpadne potřeba zařadit každou chvíli jinou rychlost a jízdu autem si mnohem více užijete. Obzvláště v ucpaném městě plném semaforů oceníte její přednosti. 

A zlatá rada na závěr. Až se rozhodnete pro ten správný vůz, nezapomeňte ho ještě před samotným zakoupením pořádně projet. To, jak se v autě vy sama cítíte, je totiž to nejdůležitější. Pořádně otestovat, zda se do něj vejde kromě partnera, dětí i například dětský kočárek, kolo nebo lyže, je totiž klíčové a každý seriózní prodejce by vám to měl v rámci testovacích jízd umožnit. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články