Život učitele Hnízda ukončil pád z mostu: Jan Tříska by dnes oslavil 82. narozeniny

Nezapomenutelný učitel z Obecné školy.
Zdroj: Lucernafilm Alfa
Mladý Jan Tříska byl štramák.Avšak ani ve stáří mu charisma nechybělo.Pár okamžiků před osudným momentem, kdy herec spadl do Vltavy.Na místo na Karlově mostě lidé nosili svíčky.+ 2 fotky+ 3 fotky

Igor Hnízdo z Obecné školy, Želary, Třicet případů majora Zemana. Jana Třísku, česko-amerického herce, jste mohli vidět jak v kinech, tak v divadlech. Na svém kontě má nespočet rolí. V roce 1959 se dokonce stal nejmladším členem činohry Národního divadla v Praze.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 01. 11. 2018 16:48

Jan Tříska se narodil 4. listopadu 1936 v Praze. Vystudoval herectví na DAMU a již během studia se objevoval na prknech nejslavnějšího českého divadla, kdy hrál například v roli Prvního asistenta v Bílé nemoci Karla Čapka.

StB jej měla v registru pod agentem s krycím jménem Toman, ale Tříska toto odmítal a říkal, že se jej Státní bezpečnost snažila marně vlákat do svých sítí, aby ho přinutila spolupracovat. Podle režimního tisku v roce 1977 podepsat Antichartu, ale zároveň prý pomáhal šířit Chartu 77. Téhož roku herec emigroval do Kanady a poté do USA. Tam se jako herec prosadil až později – např. ve filmu Lid versus Larry Flynt, poté v 2010 - Druhá vesmírná odysea apod. Po sametové revoluci se navrátil na nějaký čas do Československa. Později ovšem trvale žil v Los Angeles.

Za dvě role byl nominován na Oscara, a to díky filmům Obecná škola a Želary. V roce 2002 získal Cenu Alfréda Radoka za výkon v roli Krále Leara.

Hlavní role ve filmu Na střeše od Jiřího Mádla Janu Třískovi dopřána nebyla. Dva dny před začátkem natáčení, 23. září 2017, se zranil při pádu z Karlova mostu. Zemřel na následky vážných zranění o dva dny později v Ústřední vojenské nemocnici.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články