Jak se postarat o vánoční hvězdu po odkvětu: Dodejte jí pořádný sestřih

Jak se postarat o vánoční hvězdu po odkvětu: Dodejte jí pořádný sestřih
Zdroj: Pixabay.com

Vánoční hvězda dělá radost během vánočních svátků a brzy po nich většinou odkvétá. Tím ale její život nekončí. Rostlinu můžeme při dobré péči mít doma několik let. Co byste měli udělat?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 03. 01. 2021 09:00

Vánoční hvězda je lidový název pryšce nádherného (Euphorbia pulcherrima). Někdy se můžeme setkat i s americkým názvem Poinsettia.

Několik kroků, které je třeba provést

Když vánoční hvězda odkvete (ztratí červené listeny), rozhodně už nevypadá tak výjimečně. To je čas, kdy potřebuje přestěhovat do chladu a omezit zalévání. Zhruba na konci února (případně začátkem března) je důležité rostlinu výrazně seříznout, až třeba na takových 10 cm.

Tímto krokem začne z rány téct jedovaté latexové mléko. Pozor, aby se vám nedostalo na ruce (případně hned důkladně omýt). Abyste tvorbu mléka zastavili, je potřeba ránu krátce dát pod horkou vodu. Druhý (trochu zvláštní) tip na zastavení výtoku latexu je, když k ráně přiblížíte plamen svíčky nebo sirky.

Péče o rostlinu na jaře

Po zmrzlých rostlinu přesaďte třeba ven na záhon nebo do květináče. Dejte ji někam, kde není přímé slunce. Opět ji je třeba více zalévat (nepřelévat ani nenechávat příliš suchou) a hnojit (jednou za dva týdny) hnojivem na pokojové rostliny. Na zalévání je ideální dešťová voda. Jinak rostlině vyhovuje odstátá vlažná voda. Při špatné péči Poisenttie shazuje listy. Začátkem září zase můžete ošetřit rostlinu proti mšicím a dalším parazitům a vzít vánoční hvězdu domů.

Podzimní péče o vánoční hvězdu

Ideálním místem pro rostlinu je západní okno, ale ne nad topením, suchý vzduch jí nedělá dobře. Proto je dobré vánoční hvězdu občas rosit. Rostlině, původem z Mexika, vyhovuje teplota nad 20 °C. Koloběh se pomalu uzavírá a bude čas připravit rostlinu na vánoční svátky. Aby rostlina vykvetla do výrazných barev, je třeba zhruba v druhé půlce září omezit světlo na 10 hodin. Třeba tím, že rostlinu zakryjete novinami. Před Vánoci zase vykvete.

Množení Poisenttie

Když se rozhodnete pořídit další rostliny, můžete si na jaře z vánoční hvězdy odebrat vrcholový řízek. Opět bude téct latexové mléko. Zastavte ho známým způsobem a vložte řízek do navlhlé směsi písku a rašeliny. Květináč můžete zakrýt fólií, aby se rostlině vytvořily lepší podmínky.

Je zajímavé, že tato rostlina může mít (podle odrůdy) listeny nejen červené, ale také bílé nebo třeba fialkové.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články