Jak třídit odpad doma: Co patří do speciálního kontejneru a co vyhodit do směsného odpadu

Jak třídit odpad doma: Co patří do speciálního kontejneru a co vyhodit do směsného odpadu
Zdroj: Showpix.cz

Každý má vztah k třídění odpadů jiný. Někoho to baví, pro jiného představuje třídění užitečnou povinnost. Někdo se v tom ztrácí. Poradíme, jak se v třídění odpadů doma vyznat, a přispět tak k pozitivnímu trendu.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 20. 01. 2021 14:30

Server Jak třídit uvádí, že 73 % obyvatel naší republiky aktivně třídí, což je poměrně zajímavé číslo. Ideální by ovšem bylo, kdyby odpad vůbec nevznikal a věci by šly znovu použít, tedy recyklovat. Pokud tato možnost není, poradíme, co kam patří.

Modré pytle na papír a modrý kontejner

Do modrého kontejneru nebo pytle na papír patří papírový karton, včetně izolepy. Potřeba je ale takovéto nadměrné předměty sešlapat do menšího tvaru. Vyhazují se sem i obálky, včetně těch s průhledným okénkem, z bublinkové obálky je třeba odstranit bublinky. Třídí se do něj noviny, časopisy, a to včetně svorek.

Díky moderním třídicím technologiím patří do tohoto odpadu i rulička od toaletního papíru či plato od vajec. Obojí je opět třeba sešlapat. Vhodit do papíru můžeme karton – třeba po pizze, znečištěná část (mastnota, nánosy barev a chemikálií) patří do směsného odpadu. Nepatří sem fotografie, použité papírové kapesníčky a ubrousky.

Oranžový kontejner nebo pytel na nápojový karton

Do tohoto kontejneru/pytle patří všechny nápojové kartony označené C/PAP, C/PAP 81, C/PAP/ALU 84. Ostatní jsou kombinované a vyhazují se do směsného odpadu. Může se stát, že někdy bude oranžová nálepka pro nápojový karton i na žlutém (plastovém) nebo modrém (papírovém) kontejneru.

Zelený kontejner na barevné sklo

Do zeleného kontejneru mají zamířit všechny barevné sklenice. Na kontejnerech pro sklo také může být z boku podélný otvor, kam patří tabulové sklo. Někdy je k dispozici kontejner půlený. A proč nevadí špinavé sklo nebo víčka? V třídičce míří sklo na takzvané předčištění, kde pracovníci ručně odstraní zbytky komunálního odpadu a další nežádoucí odpad. Dojde k nadrcení skleněných střepů a v separátorech se odstraní kov, porcelán, keramika a další materiály.

Bílý kontejner na čiré sklo

Do bílého kontejneru patří průhledné sklo. Někdy na něm může být i informace, že lze vhodit sklo barevné.

Žlutý kontejner a pytel na plasty

Vyhodit sem můžeme různé sáčky, fólie, tašky, sešlápnuté PET láhve, obaly od pracích a kosmetických přípravků, kelímky od mléčných výrobků, balicí fólie, obaly od CD disků a další výrobky z plastů. Pěnový polystyrén nalámeme. Hledejte značky PET, 1, 4, 2, 5, 6, PP, PS, HDPE, LDPE. Důležité je ale sledovat nálepky na kontejneru.

Nepatří sem mastné obaly se zbytky, obaly od čisticích přípravků, žíravin, barev a dalších nebezpečných látek, podlahové krytiny, novodurové trubky.

Věděli jste?

Průměrná vzdálenost míst s kontejnery je zhruba 91 m. Spousta lidí je přesvědčeno, že účtenky a lístky na termopapíru patří do pytle s papírem. Omyl. Termopapír má zamířit do směsného odpadu, podobně jako dětské pleny. Tam mají patřit i poničené vánoční ozdoby. Varné sklo, kam patří i to borosilikátové, nepatří do kontejneru, vhodnější je odvézt je do sběrného dvora. Skleněná rychlovarná konvice má být vytříděna do elektroodpadu.

Důležité je vždy sledovat informace na kontejnerech, protože každá obec má jiné možnosti třídění.

Zdroj:

Jak třídit

Samosebou

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články