Probouzíte se rozlámaní? Pozor na maličkosti, které vám kazí spánek

ložnice, žena
Zdroj: freepik.com
Ložnice by měla být oázou klidu a odpočinku. Nic zbytečného zde nemá místo. V harmonii by měly být i barvy.Zrcadlo, i když v ložnici možná vypadá atraktivně, sem určitě nepatří. To samé platí i o zrcadlových dveřích šatní skříně. Kvalitní povlečení je základ dobrého spánku. Vybírejte zásadně bavlnu. Tmavé barvy dokážou účinně přivolat spánek. Ale zrcadlo ho naopak ruší. + 2 fotky+ 3 fotky

Vstáváte ráno unavení přesto, že jdete do postele včas a dodržujete spánkovou hygienu? Jestliže odpovídáte ano, nastal pro vás čas zamyslet se, kde se stala chyba. Možná budete překvapeni tím, jaké maličkosti ovlivňují váš klidný spánek.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 17. 09. 2020 08:00

Kromě vašeho fyzického a psychického rozpoložení může být na vině špatného a nekvalitního spánku i nevhodně zvolený interiér a ještě častěji špatně vybrané doplňky.

Ložnice je jenom vaše

Z hlediska typologie bytu je ložnice jedinou soukromou a intimní částí bytu, která by měla pokud možno být oddělena od společenské zóny, tedy obývacího pokoje, kuchyně i koupelny, pokud ta není s ložnicí přímo propojená.

Bohužel s čím dál tím menšími byty se toto pravidlo postupně vytrácí a funkce soukromá a společenská se prolínají. Na tento vývoj mají vliv i nové typy otevřených interiérů. Vliv na špatný spánek může mít i hluk a šum z ulice, proto by spací místnost měla být situována od hlavní ulice a dalších zdrojů hluku.

Odpočiňte si

Ložnice v moderním bytě, ať už samostatná, nebo nějakým způsobem integrovaná do hlavního obytného prostoru by měla být prostor, kde si skutečně odpočinete, zapomenete na všechny starosti a úkoly, které se k vám přes den nahrnuly, a vypnete od veškerého stresu.

Proto je potřeba ji zařizovat s důrazem na každý detail, aby působila opravdu uklidňujícím dojmem. Rozhodně by se nikdy neměla stát odkladištěm ani pracovnou. Měla by být jednoduchá, vzdušná a jen s nezbytným nábytkem.

Dodržujte rovnováhu

Bez doplňků to ani v ložnici nepůjde, ale vybírejte je s citem a nic nepřehánějte. Abyste se vyvarovali zanesení ložnice drobnými nesmysly, zkuste si určit pravidlo – staré musí ustoupit novému. To v praxi znamená, že za každý jeden předmět, který do ložnice nově umístíte, jeden vyhodíte.

Co do ložnice patří a co ne

Mezi doplňky, které definují vzhled interiéru, bezesporu patří koberce a záclony se závěsy, zútulní prostor, ale hlavně tlumí hluk. V žádném případě byste v ložnici neměli mít zrcadlo, podvědomě totiž vyvolá pocit, že v místnosti nejste sami.

Rozhodně se nedoporučuje do ložnice umísťovat televizi, ale ani notebook či počítač. Obzvláště pak mobilní telefon by měl být v dostatečné vzdálenosti od postele. A jestliže se budíte s bolestmi hlavy, rozhlédněte se, zda nemáte v ložnici voňavou svíčku. Pro romantickou noc si vystačíte i s obyčejnou „čajovkou“ a ložnici stejně nejlépe svědčí vůně čerstvě vypraných peřin.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články