Pokojové ibišky: Se správnou péčí pokvetou celou zimu

Pokojové ibišky: Se správnou péčí pokvetou celou zimu
Zdroj: Freepik.com

Svými velkými, jednoduchými nebo plnými barevnými květy, zářícími snad všemi barvami duhy, na sebe ibišek pokaždé upoutá pozornost.
Velké a nápadné květy však vydrží se svojí nádherou jen krátce.
Přes léto svému ibišku uděláte nejlepší službu, když jej vystrčíte ven, na slunnou terasu či balkon. Stejně tak, jako všechny ibišky vyžadují dostatek slunce, jsou náročné i na pravidelnou zálivku a hnojení. + 4 fotky+ 5 fotek

Havajská kráska ibišek je z mnoha dobrých důvodů jednou z nejoblíbenějších pokojových rostlin. Při správné péči nás totiž odmění náručí plnou překrásných a pestrobarevných květů. Jsou skromné, dopřejte jim slunce a ony šťastně rozkvetou.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 18. 11. 2020 14:00

Pokojový ibišek (Hibiscus rosa-sinensis) má schopnost vytvořit nádhernou tropickou atmosféru v každé místnosti, i když nejlépe se mu daří v zimní zahradě. Svými velkými, jednoduchými nebo plnými barevnými květy, zářícími snad všemi barvami duhy, na sebe pokaždé upoutá pozornost. A právem.

Tolik barev

Ibišky jsou k vidění v mnoha barvách květů, jako je bílá, žlutá, růžová, červená, meruňková, oranžová nebo panašovaná. Listy mají spíš jednoduché. Vynikají ale lesklou tmavě zelenou barvou a mohou mít mnoho různých tvarů.

Velké a nápadné květy však vydrží se svojí nádherou jen krátce (zpravidla v řádu několika dní) a potom rychle odkvétají. Ovšem při kvalitní péči má rostlina stále nasazeno množství poutat, která postupně rozkvétají, takže rostlina je stále v květu.

Miluje slunce

Protože ibišek je původem tropická rostlina, nejšťastnější bude na plně osluněném okenním parapetu orientovaném na jižní nebo západní stranu. Nadevšechno totiž miluje plné slunce.

Přes léto svému ibišku uděláte nejlepší službu, když jej vystrčíte ven na slunnou terasu či balkon. Nepospíchejte ale příliš. V domácím prostředí zchoulostivěl a noční teplota pod 10 °C mu nedělá dobře. Venku ibišek pokvete celé léto až do časného podzimu a potom jeho květy opadají. V domácím prostředí sezonu květu můžete prodloužit prakticky na celý rok.

Stejně tak, jako všechny ibišky vyžadují dostatek slunce, jsou náročné i na pravidelnou zálivku a hnojení. Během zimy ale zálivku výrazně omezte.

Na květu si pochutnáte

Věděli jste, že květy všech druhů ibišků jsou jedlé a překvapivě i chutné? Použít je můžete k ozdobení sladkých dezertů, míchaných drinků, ale také do zelených salátů. Z usušených květů ibišku se připravuje lahodný a osvěžující čaj. Chcete-li obarvit pokrm na červeno, použijte šťávu z rozdrceného rudého květu ibišku. Totéž platí i o žlutém barvivu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články